image
Sursa foto: PNUD

Zece școli din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament performant pentru studii aprofundate în domeniul IT

Zece școli din centrul și nordul Republicii Moldova vor fi dotate cu câte 45 laptopuri și calculatoare performante grație unei donații în valoare de cca. 80.000 euro, făcute de Guvernul României prin intermediul RoAID – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României, în cadrul unui program implementat de PNUD Moldova.

Echipamentul modern va fi utilizat de peste 6800 de elevi și eleve pentru a studia dezvoltarea web și a aplicațiilor mobile, designul grafic, programarea, inteligența artificială, antreprenoriat și altele.

„Suntem bucuroși că am contribuit financiar la un asemenea proiect, în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, respectiv al elevilor și cadrelor didactice din cele 10 școli selectate. Putem spune că România are deja o tradiție în a sprijini sistemul de educație din Republica Moldova și aș enumera doar cele peste 1200 de grădinițe renovate, 196 de microbuze școlare, repartizate pe întreg cuprinsul țării, dar și construcția integrală a unui nou corp de clădire la Liceul ‘Mihai Eminescu’ din Comrat, cu predare în limba română. România rămâne partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova, angajată într-un amplu proces de reforme menite să accelereze parcursul acesteia către aderarea la Uniunea Europeană, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, de a le reda demnitatea, prin conectarea la setul de valori și principii morale care stau la baza construcției europene”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova.

Astfel, Guvernul României și RoAid se alătură programului „Tekwill în Fiecare Școală” și inițiativei „Laboratoare Digitale”, acestea fiind spații renovate de minim 50 de metri pătrați, echipate cu dispozitive electronice și mobilier necesar pentru studii interactive. În spațiile special dedicate, elevii pot urma cursuri IT sau pot utiliza calculatoarele pentru a-și face temele sau dezvolta abilitățile practice, dacă nu au un dispozitiv electronic acasă.

PNUD Moldova susține inițiativele „Tekwill în Fiecare Școală” prin intermediul programului „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova”. Alți parteneri care susțin rețeaua „Tekwill în fiecare școală” sunt Suedia, Uniunea Europeană și USAID.

Noutăţile partenerilor

comentarii: