image
Sursa foto: The Bellingham Herald

Malta: 52 de migranţi de pe nava Lifeline au fost transferaţi în Franţa

Un total de 52 de migranţi din cei salvaţi de nava umanitară Lifeline, prinsă într-o dispută diplomatică, au plecat joi din Malta spre Franţa, a anunţat premierul maltez Joseph Muscat, potrivit dpa.

Transferul s-a făcut în baza unui acord ad-hoc între nouă ţări pentru repartizarea celor 320 de migranţi care au debarcat în Malta pe 27 iunie.

Nava MV Lifeline a andocat pe insula mediteraneană după un blocaj diplomatic de şase zile între Italia şi Malta, care a declanşat o nouă criză a migranţilor în UE, scrie Agerpres.

Impasul a fost rezolvat după ce s-a convenit că migranţii vor fi distribuiţi între Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, Luxemburg, Olanda, Belgia, Norvegia şi Malta.

''Împărţirea responsabilităţii şi returnările sunt posibile şi pot fi făcute într-un mod uman şi eficient'', a scris premierul maltez pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al guvernului său a declarat pentru dpa că nu este clar deocamdată câţi migranţi vor prelua celelalte opt state.

''Reprezentantul fiecărei ţări va veni în Malta pentru a face o evaluare'', a indicat purtătorul de cuvânt.

Între timp, în Malta se reia joi procesul împotriva căpitanului de pe Lifeline, acuzat că nava a intrat în apele malteze fără a fi fost înregistrată legal sau a avea licenţă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: