image
Sursa foto: Profimedia Images

Demonstraţii anti-Putin şi pro-Navalnâi în Rusia la -50 de grade; Poliţia a arestat deja zeci de persoane

Poliţia din Rusia a arestat zeci de persoane la manifestaţiile organizate în întreaga ţară pentru eliberarea lui Alexei Navalnâi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în ţară, informează Agerpres. În Siberia, protestele s-au desfăşurat la -50 de grade Celsius.

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnâi.

FOTO: Alexander Oshchepkov, NGS

Alexander Oshchepkov, NGSAlexander Oshchepkov, NGS

În oraşul Iakuţk, în această dimineaţă a fost organizat un mic protest, în ciuda temperaturilor de -50 de grade Celsius, informează Moscow Times, citat de Digi24.

PROTESTEPROTESTE

Din Moscova şi până la Vladivostok, echipa lui Navalnîi, care a fost otrăvit în august 2020 cu agent neurotoxic Noviciok, a difuzat apeluri la proteste în 65 de oraşe ruse.

Circa 50 de protestatari au fost arestaţi în 10 oraşe ruseşti, potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-info, specializată în contabilizarea arestărilor la manifestaţii.

La Moscova, unde mobilizarea opoziţiei este de obicei cea mai semnificativă, protestatarii urmează să se reunească la ora locală 14:00 (11:00 GMT) în piaţa Puşkin. Poliţia moscovită a promis deja că va reprima fără întârziere orice adunare neautorizată, iar primarul capitalei, Serghei Sobianin, a calificat protestele drept inacceptabile, în plină pandemie de coronavirus.

Cu toate acestea, soţia lui Navalnîi, Iulia, şi-a anunţat pe Instagram intenţia de a manifesta la Moscova pentru soţul ei.

După otrăvire, Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport.

Opozantul lui Putin se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.

Citeşte mai mult despre

comentarii: