image
Sursa foto: AP

Parlamentul European a VOTAT rezoluția „Magnitsky Act”, care cere regim de SANCȚIUNI pentru încălcarea drepturilor omului

Parlamentul European a votat rezoluția care va fi cunoscută drept „EU Magnitsky Act” - un mecanism ce va permite Uniunii Europene să impună sancțiuni contra persoanelor care comit grave abuzuri ale drepturilor omului oriunde în lume.

Rezoluția a fost aprobată cu 447 de voturi pro și 70 contra. Potrivit documentului, forul legislativ european condamnă ferm toate încălcările drepturilor omului pe tot globul și solicită Consiliului să instituie rapid un regim de sancțiuni autonom, flexibil și reactiv la nivelul UE care ar permite vizarea oricăror actori individuali, de stat și nestatali, precum și a entitățile responsabile sau implicate în încălcări grave ale drepturilor omului.

„Regimul UE de sancțiuni apersoanele implicate în încălcarea drepturilor omului oriunde în lume ar trebui să poarte în mod simbolic numele lui Serghei Magnitsky”, se spune în rezoluție. Totodată, Parlamentul European încurajează alte state să dezvolte instrumente similare și...

„... este ferm convins că un astfel de regim este o parte esențială a drepturilor omului existente ale UE și a instrumentelor de politică externă și ar consolida rolul UE în ceea ce privește drepturile omului la nivel mondial, în special în lupta sa împotriva impunității și a sprijinului acordat victimelor abuzului și apărătorii drepturilor omului din întreaga lume”.

Parlamentul European „subliniază că acest regim ar trebui să permită, în special, impunerea unor măsuri restrictive; blocarea activelor și interdicțiile de intrare în UE, împotriva oricărei persoane sau a unei entități responsabile, implicat sau care a asistat, a finanțat sau a contribuit la planificarea, conducerea sau săvârșirea unor încălcări grave ale drepturilor omului, abuzuri și acte de corupție sistemică legate de încălcări grave ale drepturilor omului”.

UE a impus și până acum sancțiuni, însă acestea au fost totdeauna un subiect politic și decizii izolate, afirmă deputatul ales pe listele blocului ACUM, Dumitru Alaiba. „Intenția acestei rezoluții este să automatizeze, în timp, introducerea sancțiunilor personale”, afirmă deputatul ales pe listele blocului ACUM”, a menționat Dumitru Alaiba.

În opinia legislatorului ACUM, această rezoluție va fi un argument în plus în discuțiile cu demnitarii europeni.

„Vom aduce în vizorul comunității internaționale și le vom oferi toate argumentele necesare ca să impunem sancțiuni contra celor care le perpetuează”, a mai spus Alaiba.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: