image
Sursa foto: Christian Marquardt - Pool/ Getty Images

Întrunire a miniştrilor de externe NATO pe tema tensiunilor pe flancul estic al alianței

Miniştrii de externe ai statelor NATO se reunesc marţi la Riga, în timp ce aliaţii sunt alarmaţi de o masare de trupe ruseşti în apropierea graniţei de est a Ucrainei şi o confruntare asupra migraţiei la graniţa polono-belarusă. Bogdan Aurescu participă la întrunire și va vorbi despre evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la o concentrare neobişnuită a soldaţilor ruşi în apropierea aliatului NATO Ucraina în ultimele săptămâni, transmite Digi24.

Stoltenberg a declarat vineri că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea să o „coste”. Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, a spus că „toate opţiunile” sunt pe masă ca răspuns. Ţările occidentale au sancţionat Rusia din cauza conflictului.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi de asemenea sprijină separatiştii din regiunile estice Lugansk şi Doneţk - cunoscute colectiv ca Donbas, aminteşte DPA.

Kremlinul a respins acuzaţiile în ultimele săptămâni, afirmând că poate muta trupele pe propriul teritoriu după bunul plac.

Acţiuni imediate nu se aşteaptă de la întâlnirea de marţi, în timp ce aliaţii vor să vadă ce se întâmplă. Unii se tem că o nouă incursiune pe teritoriul ucrainean este posibilă, dar nu este clar că Moscova ar risca escaladarea, scrie DPA, preluată de Agerpres.

De asemenea, îngrijorătoare este și criza în curs - dar care se atenuează - la frontiera unui membru NATO, Polonia, cu Belarus. Mii de refugiaţi au fost blocaţi acolo de săptămâni, se presupune că propulsaţi spre graniţă de către Minsk - un aliat al Moscovei - ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale.

Problemele interne ale NATO - inclusiv o revizuire în curs a obiectivelor strategice de bază ale alianţei - sunt pe agenda miniştrilor la reuniune, care urmează să se încheie miercuri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: