image
Sursa foto: gov.md

PA, despre Arena Chișinău: Delapidare pusă la cale de un grup de politicieni, funcționari și persoane fizice // DOC

În 2017, un grup format din exponenți a unor formațiuni politice, organe ale administrației publice centrale și locale, instituții autonome, entități juridice cu diverse forme de organizare au inițiat activități pentru crearea condițiilor pentru comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine ca urmare a realizării contractului de parteneriat public-privat pentru construcția Arenei Chișinău.

Informația se conține într-un notă a Procuraturii Anticorupție cu privire la cauza penală inițiată în octombrie 2019.

Potrivit PA, costul de 44,5 milioane de euro al proiectului a fost stabilit fără o estimare economico-financiară, fiind net superior unor proiecte similare realizate în alte țări.

Concursul a fost aranjat pentru o singură compania „Summa” din Turcia, iar în afară de zece hectare pe care este construită Arena, au fost sustrase din circuitul agricol încă 59,22 ha de teren agricol din Stăuceni, care au fost gajate companiei turcești cu dreptul regajării altor creditori.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, atrage atenția că, dacă din vina statului, în scurt timp Arena nu va fi dată în exploatare sau nu va fi posibilă achitarea cel puțin a unei tranșe din cele 44,5 milioane de euro, terenul de 59 de hectare va trece în proprietate străină.

„Ideea schemei de escrocherie este clară. Confirmă și Procuratura Anticorupție. Din start au introdus valoarea exorbitantă a construcției, fără a include cheltuieli suplimentare pentru conectarea la rețeua rutieră, precum și cheltuielile necesare pentru încălzire, energie electrică, pază ect. La moment, guvernul nu are viziune ce de făcut cu acest obiect și cum de rezolvat măcar problemele de infrastructură adiacentă și de întreținere elementară. Merge un ping-pong între instituții. Ministerul Economiei încearcă să împingă Agenției Proprietății Publice responsabilitatea pentru acest proiect”, a menționat Slusari.

Totodată, deputatul Platformei DA critică Procuratura că din octombrie 2019 nu are niciun bănuit în cadrul cauzei penale.

„Oare nu este clar că în spatele acestui grup criminal se află Plahotniuc, un mare prieten al lui Erdogan, care acum, apropo, se luptă pentru cetățenia turcească ? Oare nu este cunoscut cum finul lui, Andrian Candu a promovat insistent acest proiect”, a adăugat Alexandru Slusari.

Precizăm că ieri, la Parlament, urmau să fie organizate audieri privind Arena Chișinău, dar acestea au fost amânate după ce reprezentanții Ministerului Economiei și cei de la APP nu s-au prezentat.

PAPA
PAPAPA
PAPA

Noutăţile partenerilor

comentarii: