image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu

De ce creditul rusesc întârzie și de ce a scăzut de la 500 la 200 de mil. de dolari SUA; Explicațiile ministrului Economiei

Împrumutul pe care Republica Moldova urmează să-l ia de la Federația Rusă întârzie din cauza schimbării guvernului rus, afirmă ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi.

Explicațiile au fost oferite în contextul în care inițial premierul Ion Chicu anunța că prima tranșă va ajunge în martie.

„A fost schimbat Guvernul Federației Ruse și se așteaptă rectificarea bugetului. Din alt punct de vedere, nu avem nicio temere la acest moment, niciun risc care să ne impună să oprim licitațiile”, a declarat Anatol Usatâi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul Economiei a explicat și de ce suma de 500 de milioane de dolari SUA anunțată inițial a scăzut la 200 de milioane.

„Suma totală rămâne de 500 de milioane, dar aceste contracte nu se fac într-un an, într-un sezon de construcții. Dacă luăm toată suma, trebuie să plătim și dobânda pentru toată suma. În prezent avem nevoie de aproape 200 de milioane pentru contractele pe care le avem. Restul nu le vom debursa pentru a nu plăti dobânda”, a spus Usatâi.

În ceea ce privește dobânda de 2 la sută, ministrul Economiei susține că aceasta este una avantajoasă.

„În opinia mea, dar nu doar a mea, și experiența arată că este o dobândă foarte avantajoasă.Ca să nu fac referință la alte țări, cu cine nu am discutat, era vorba de dobânzi care încep de la 3%. Chiar dacă vorbim de eurobonduri, la fel dobânda poate să fie mai înaltă decât cea oferită de Rusia”, a menționat Anatol Usatâi.

Precizăm că premierul Ion Chicu a declarat că săptămâna aceasta vor fi finalizate negocierile pentru acordarea împrumutului de către Federaţia Rusă. La începutul lunii februarie, Chicu susținea că prima tranșă a creditului rusesc, în valoare de 200 milioane dolari, va ajunge în martie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: