O’Donoghue lucrează la Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) și anterior a fost la NASA. El a creat clipul video de mai jos, în “slow-motion”, plecând de la o animație realizată de fizicianul Horace Mitchell de la NASA în anul 2008.

Se observă că pe măsură ce oceanele pierd încet apă, își fac apariția marginile submarine ale fiecărui continent sau platformele continentale.

„Multe peisaje submarine sunt dezvăluite instantaneu în primii zeci de metri”, a declarat O’Donoghue pentru Business Insider.

Platformele continentale includ unele dintre podurile terestre pe care oamenii le-au traversat în timpul migraţiilor de pe un continent pe altul.

În urmă cu zeci de mii de ani, strămoșii noștri au putut merge pe jos din Europa continentală până în Marea Britanie, din Siberia în Alaska și din Australia până pe insulele din apropierea continentului Australian.

„În timpul ultimei ere glaciare o mare cantitate de apă din oceane a fost blocată sub formă de gheață la polii planetei. Astfel s-au format podurile terestre pe care le-au folosit oamenii ca să migreze de pe un continent pe altul.

După încheierea erei glaciare, aceste căi de tranzit au fost acoperite de apă”, a declarat O’Donoghue.

Eliminând apa din oceane, animația ne oferă o imagine a suprafeţei Pământului aşa cum a fost cunoscută de strămoșii noștri.

După ce nivelul oceanelor a scăzut de la 2.000 la 3.000 de metri, se observă apariţia celui mai lung lanț de munți al Pământului, Dorsala Atlantică, care se întinde pe o distanţă de 60.000 de kilometri în mijlocul oceanului.

Mai mult de 90% din acest lanţ muntos se află sub apă.

Vulcanii s-au format la marginea plăcilor tectonice ale Pământului, acolo unde acestea se distanțează una de alta și remodelează fundul oceanului pe măsură ce roca topită se ridică de sub scoarța terestră.

După ce nivelul oceanelor a coborât sub 6.000 de metri, cea mai mare parte a apei a dispărut. Cu toate acestea, mai este nevoie de aproape 5.000 de metri pentru golirea celui mai adânc punct de pe suprafața Pământului, Groapa Marianelor.

„Această animație ne arată că platformele continentale sunt la fel de variabile și interesante, din punct de vedere geologic, ca și continentele.

Putem astfel cunoaşte nu numai fundul oceanului, ci și povestea antică a umanității”, a declarat O’Donoghue.