image
Sursa foto: jurnal.md

Mâine agricultorii vor ieși din nou la protest în mai multe localități din RM

Protestul va începe la ora 10.00 pe motiv că Guvernul nu a soluționat până în prezent revendicările fermierilor.

Mâine, 11 august agricultorii din mai mule localități din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă și Anenii Noi anunță că vor ieși din nou la protest. Motivul fiind că Guvernul nu a soluționat revedicările acestora.

„Noi agricultorii din centrul și sud-estul Republicii Moldova ne asumăm dreptul sa iesim la protest în mai multe locații din țară în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol datorită secetei prelungite și grindinei dezastruoase. Dezaprobăm categoric acțiunile întreprinse de Guvern vizavi de situația dramatică creată în sectorul agricol și înaintăm măsuri constructive care cu adevărat pot stabiliza situația macroeconomică a sectorului agricol și vor da o gura de aer agricultorilor afectați de condițiile climaterice ostile”, anunță Dânga Andrei.

Agricultorii înaintează Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Agriculturii următoarele revendicări:

1. Resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin 3000 lei per hectar, și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA dar prin modificarea regulamentului existent instituind o procedură simplă prezentînd doar actele enunțate mai sus.

2. Solicităm insistent instituirea stării excepționle(urgență) pentru sectorul agrar în zona de centru si sud a republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forta majoră atât pentru fermieri cât și pentru furnizorii de inputuri agricole ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile fata de creditori.

3. Solicităm implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de returnare sau cesionare a TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu.

4. Scutirea de la plata impozitelor salariale si funciar a agricultorilor afectati de aceste calamitati pentru anul 2020, si vacanță fiscală pentru primele 6 luni a anului 2021.

5. Cerem convocarea sedinței extraordinare a Parlamentului pentru a adopta deciziile de implementare a revendicărilor noastre, in caz contrar ne asumăm dreptul sa continuăm protestele pe o perioadă nelimitată.

Totodată, aceștia UNANIM își exprimă dezacordul față de Regulamentul privind aprobarea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, din considerentul că, acesta este unul anevoios, nu este totalizat pentru întreg sector agricol (de exemplu orz de primăvară nu este inclus, proprietarii individuali nu sunt menționați) plus, sumele notate ca ajutor la ha sunt mizere. Agricultorii cer un nou proiect.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: