image
Sursa foto: AP

Ancheta cu privire la deturnarea fondurilor europene de către ginerele lui Viktor Orban a fost închisă

Poliţia ungară a închis ancheta referitoare la proiecte finanţate din fonduri europene desfăşurate de o firmă la care ginerele premierului Viktor Orban a fost coproprietar, precizând că nu a fost identificată nicio infracţiune.

Autorităţile ungare au lansat ancheta după ce un raport al Oficiului European Antifraudă (OLAF) a dezvăluit nereguli grave şi un conflict de interese în câteva proiecte de modernizare a sistemului de iluminat în oraşe din Ungaria.

Proiectele, cofinanţate de UE şi de statul ungar, au fost desfăşurate între 2011 şi 2015 de Elios Innovativ Zrt.

Istvan Tiborcz, care s-a căsătorit cu fiica lui Orban, Rahel, în 2013, a fost membru al conducerii Elios între 2009-2014 şi şi-a vândut acţiunile la firmă în 2015, conform documentelor companiei.

OLAF trimisese un raport cu recomandări de ordin financiar Comisiei Europene şi recomandări judiciare către procurorii ungari, transmite Agerpres.

Poliţia ungară a închis ancheta în cazul Elios Innovativ Zrt „întrucât nu a fost identificată nicio infracţiune”, a declarat Kristof Gal, purtător de cuvânt al poliţiei naţionale, pentru agenţia MTI marţi seară.

El a precizat că ancheta a fost declanşată pe baza recomandărilor OLAF. „Concluziile raportului OLAF nu au fost confirmate de ancheta aprofundată”, a declarat Gal.

În luna ianuarie, un comunicat de presă al oficiului european arăta că „investigaţia OLAF a scos la iveală nu doar nereguli grave în majoritatea proiectelor, ci şi un conflict de interese”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: