image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Parlamentul a votat: Stare de urgență până pe 30 mai; „Vreți să amânați alegerile anticipate”

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență pentru 60 de zile, în legătură cu situația gravă de Covid-19 care se atestă la momentul actual în Republica Moldova. O solicitare în acest sens a venit din partea premierului interimar Aureliu Ciocoi, care a declarat de la tribuna centrală a Parlamentului că situația epidemiologică din țară s-a agravat, iar numărul deceselor a crescut cu peste 30 la sută în ultimele două săptămâni. Proiectul a fost aprobat cu 52 de voturi.

UPDATE 16:29 // Deputatul Sergiu Litvinenco propune ca termenul pentru instaurarea stării de urgență să fie redus la două săptămâni, dar propunerea sa a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

UPDATE 16:11 // Socialistul Vasile Bolea, unul dintre autorii proiectului, s-a enervat pe deputații din opoziție. „Părinții voștri știți ce zic: Că niște „jlobi koncenâie” s-au adunat aici. Cetățenii mor, iar ei râd”, a spus Bolea.

„Unicul plan este să amânați alegerile anticipate. Vă acoperiți propriile fotolii cu suferința oamenilor”, a comentat Mihai Popșoi de la PAS.

UPDATE 16:08 // În opinia deputatului Igor Munteanu (Platforma DA), orice restricții de carantina ar trebui sa fie aplicate numai localizat, diferențiat, pentru ca infecția se difuzează acolo unde sunt aglomerări urbane, unde nu se respecta izolarea și lipsește accesul la vaccin.

„Starea de urgență nu trebuie sa fie folosită politic”, a spus Igor Munteanu.

UPDATE 16:04 // Potrivit proiectului semnat de deputați PSRM, se propune instituirea stării de urgență în perioada 1 aprilie - 30 mai.

În această perioadă, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții privind instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, precum și a unui regim de circulație pe teritoriul țării.

Totodată, urmează să fie introdus regim de carantină și să fie luate măsuri sanitare obligatorii. Va fi stabilit un regim special pentru toate unitățile și vor fi interzise toate manifestațiile publice.

Potrivit proiectului, va fi dispus, după necesitate, raționalizarea consumului de alimente și alte produse de strictă necesitate.

UPDATE 15:45 // Zinaida Greceanâi a fost întrebată cum va activa Parlamentul dacă va fi impusă stare de urgență.

„Noi am făcut modificări legislative, astfel că vom putea vota legi organice. Parlamentul va fi funcțional după necesitate, nu pentru pălăvrăgeală”, a menționat președintele Parlamentului.

UPDATE 15:36 // „Nu am auzit niciun nume din Guvernul Chicu care ar fi responsabil de această situație. Domnul Chicu a jucat o nuntă, Dodon a fost și mai aventurier a umblat prin școli, biserici, Cine poartă răspundere penală pentru proasta administrare a aceste crize?”, a întrebat Maria Ciobanu.

„Toată garnitura Guvernului poartă responsabilitatea”, a răspuns premierul interimar. „Pandemia noi am inventat-o, noi am inventat Covid-19, nu avem vaccin și Guvernul e vinovat”, a ironizat speakerul Zinaida Greceanâi. „În acest context, propun să fie decorați toți din Guvernul Chicu, de ce doar unul? Toți să fie decorați”, a adăugat Maria Ciobanu.

UPDATE 15:11 // „De ce pe două luni? Ați propus la CSS câte un lockdown în weekend? Poate veniți cu un plan concret nu să fiți atras în jocul a doi politicieni”, a intervenit Pavel Filip.

„Noi la Guvern nu am prpus nicio perioadă. Rămâne la discreția Parlamentului care este perioada”, a răspuns Aureliu Ciocoi.

UPDATE 14:54 // Premierul interimar a fost întrebat ce restricții vor fi impuse, inclusiv de sărbătorile de Paști.

„Care sunt planurile privind educația, piețele și centrele comerciale, în raport cu biserica, pentru că suntem în Postul Mare și lumea merge la împărtășanie? Ce se va întâmpla de Paștele Blajinilor când oamenii merg la cimitire”, a întrebat deputatul Vladimir Cebotari.

„În ceea ce privește educația, copiii rămân în regim online până la o dinamică pozitivă. Piețele, centrele comerciale, indiferent de decizia de azi a Parlamentului, vom avea o discuție serioasă cu proprietarii, în cadrul căreia îi vom avertiza dur sau respectă regulile sanitare, iar dacă nu - închiși”, a menționat Aureliu Ciocoi.

„Am avut și o discuție cu reprezentanții bisericii. I-am chemat la cooperare, să convingă enoriașii în privința vaccinării. Am convenit că și slujitorii vor respecta normele sanitare. La slujbele care se presupune că va fi flux mare de enoriași să fie mai mare vor avea loc afară. În ceea ce ține de sărbătorile de Paște, urmează să vedem cum va evalua dinamica infectărilor”, a adăugat șeful Guvernului interimar.

UPDATE 14:40 // Liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, l-a întrebat pe premierul interimar care vor fi măsurile compensatorii pentru oamenii care vor fi afectați de lockdown.

„Aș crede în această solicitare că e sinceră, dacă veniți cu o listă de lucruri concrete cu ce veți face. Ce se va întâmpla în comerț, educație, sănătate, etc. Care sunt măsurile compensatorii pe care o să le oferiți cetățenilor afectați? Altfel ne cereți un cec în alb”, a spus Grosu.

„Nu avem un program stabilit. Dacă se decide, se convoacă Comisia pentru Situații Excepționale și atunci vom veni cu propuneri noi”, a spus Ciocoi.

UPDATE 14:23 // A început sesiunea de întrebări din partea deputaților. „Ce se schimbă din punct de vedere juridic? Până acum a fost stare de urgență în sănătate publică. Ce pârghii nu-i ajunge Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică?”, a întrebat Alexandru Slusari.

„Un Guvern în demisie nu poate exercita în deplinătatea mandatului așa cum o face un Guvern deplin. Starea de urgență acordă prerogative imediate CNSP-ului. Unui Guvernul în demisie i se acordă drepturi suplimentare, de a interveni în legea bugetului, de a veni cu inițiative legislative”, a răspuns Aureliu Ciocoi.

„Cine ne asigură pe noi câ mâine nu vom dormi la PG și CNA? De trei luni și jumătate nu avem Guvern. Voi azi aveți de ales, ne dați nou prerogative sau dacă nu pe platformă parlamentară gestionați situația”, a intervenit și ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi.

UPDATE 14:17 // Premierul interimar a declarat că, potrivit medicilor, se așteaptă ca numărul deceselor provocate de Covid-19 să crească până la 80 - 100 pe zi.

„Locurile de la terapie intensivă sunt ocupate imediat ce se eliberează. Medicii de la terapie intensivă sunt epuizați. Chiar dacă aducem noi paturi, nu există medici care să preia gestionarea lor”, a adăugat șeful Guvernului interimar.

UPDATE 14:09 // Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat de la tribuna centrală a Parlamentului că situația epidemiologică din țară s-a agravat, iar numărul deceselor a crescut cu peste 30 la sută în ultimele două săptămâni.

„Nu am văzut altă soluție decât să vin cu propunerea către Parlament să examineze oportunitatea instituirii stării de urgențe în RM. Nu putem miza doar pe vaccinare, în paralel trebuie instituite restricții. Deja nu mai este secret că avem tulpina britanică care e mult mai agresivă. Sper să nu avem tulpina africană care e de 200 de ori mai gravă decât cea britanică”, a declarat Ciocoi.

UPDATE 14:05 // „Guvernul este în demisie și nu poate să vină cu inițiative legislative. De aceea proiectul a fost semnat de deputați”, a menționat speakeul Zinaida Greceanâi, în debutul ședinței.

_______________

Parlamentul examinează, la această oră, propunerea Guvernului privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Motivarea propunerii va fi prezentată de către prim-ministrul în exercițiu Aureliu Ciocoi.

În cadrul ședinței urmează a fi examinat și Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind situația pandemică din țară și necesitatea declarării stării de urgență.

Ședința Parlamentului poate fi urmărită în direct.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: