image
Sursa foto: wikipedia.org

Contractul de concesiune a Gărilor și Stațiilor Auto ar putea fi ANULAT; Munteanu: Trezește dubii legătura cu fugarul Șor

Întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto” a fost concesionată în urma unui concurs cu proceduri vicioase, afirmă președintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu. „Avem temeiuri prin care contractul de concesionare poate fi anulat”, a declarat Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă.

El a precizat că raportul final al comisiei de anchetă va fi prezentat la ședința următoare a Parlamentului.

Potrivit lui Munteanu, Guvernul Filip a restricționat participarea altor participanți la concurs cu impunerea unor condiții abuzive, iar stabilirea taxei de 100 de mii de lei pentru documente de participare la concurs este ilegală.

„Ca și în cazul Air Moldova, totul s-a făcut în folosul unui anumit grup, care deja era pregătit în 47 de zile să dea un răspuns și să prezinte oferta. Au avut acces anterior la toate documentele. Erau create condiții care să avantajeze doar un grup. Avem temeiuri prin care contractul de concesionare poate fi anulat”, a comentat Igor Munteanu.

Concursul de selectare a Parteneriatului Public Privat a fost câștigat, printr-o singură ofertă, de o asociație compusă din SRL „Gările Auto Moderne” – o întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta, FPC Exfactor SRL – o întreprindere notorie în Republica Moldova din domeniul construcțiilor și Luka Muco – un cetățean al SUA.

„Există același model ca și în cazul companiei Air Moldova. Apare o companie mare care ia fața, dar după asta dispare. În cazul Air Moldova a fost Blue Air. Aici Exfactor este cel care întrunește toate condițiile, ca în 2019 să decidă să se retrag. Acest lucru trezește dubii, mai ales că această companie are legături cu cetățeanul fugar Ilan Șor și grupul său de companii”, a menționat Igor Munteanu.

Președintele comisiei de anchetă a adăugat că investițiile la care s-a angajat asociația câștigătoare în 2019 nu au fost făcute nici în jumătate.

„Constatăm că interesele statului au fost negociate inechitabil și cu prejudicii pentru interesul public. Aceste neconformități reprezintă temei pentru care contractul poate fi reziliat”, a încheiat Igor Munteanu.

Cifra de afaceri a companiei „Gările și Stațiile Auto” era 50 de milioane de lei anual, iar rulajul pe conturi - 400 de milioane de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: