image
Sursa foto: Reuters

BERD și UE oferă 5 milioane de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova urmează să beneficieze de acces sporit la finanțare, datorită noilor fonduri din partea BERD și a Uniunii Europene.

Este vorba de un împrumut de 5 milioane de euro oferit unei bănci comerciale din RM. Împrumutul este sprijinit de granturi UE, în cadrul liniei de credit EU4Business-BERD, și completează cele două împrumuturi anterioare de 10 milioane de euro și 20 de milioane de euro.

Programul comun de finanțare sprijină companiile moldovenești, stimulând producția locală și comerțul cu UE. Investind în echipamente mai bune și în conformarea la standardele UE, companiile pot să îmbunătățească condițiile de muncă ale angajaților lor, să devină mai prietenoase mediului înconjurător și să ofere bunuri și servicii de o calitate mai bună în țară și în străinătate.

Până în prezent, linia de credit EU4Business-BERD a oferit peste 65 de milioane de euro celor cinci bănci partenere locale, astfel sprijinind peste 230 de întreprinderi.

„Accesul la finanțare este esențial pentru creșterea afacerilor și devine și mai important astăzi, iar noi suntem pregătiți să ajutăm companiile să reziste impactului economic al pandemiei globale de coronavirus”, a declarat șefa BERD în Moldova, Angela Sax.

„Dificultățile în accesarea finanțării reprezintă unul din principalele obstacole care împiedică creșterea IMM-urilor, în special în această perioadă dificilă. Linia de credit EU4Business-BERD este unul dintre instrumentele UE care va contribui la limitarea consecințelor economice ale pandemiei de Covid-19 și include împrumuturi, granturi și asistență tehnică. Aceste resurse suplimentare vor ajuta companiile din Moldova să-și sporească competitivitatea și să profite de oportunitățile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA)”, afirmă Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

BERD este principalul investitor instituțional din Republica Moldova. De la începutul activității sale în țară, Banca a investit peste 1,3 miliarde de euro în 134 de proiecte în sectoarele financiar, industrie agroalimentară, energie, infrastructură și cel de producere.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: