image
Sursa foto: Jurnal TV

Cizmarul cu manichiură

Mânuiește ciocanul și cuiele cu o dibăcie de invidiat, iar din reparația încălțămintei și-a făcut o sursă de existență. O femeie atrăgătoare, cu manichiură și coafură, Valentina Calmâcova din Chișinău activează de 26 de ani într-o cizmărie. Mai bine de jumătate din viață și-a dedicat-o acestui domeniu și se mai vede mult timp cu ciocanul în mână, pentru că, spune ea, mai are puteri.

Deprinderea de a repara încălțăminte o are de la fostul soț. Tot datorită lui a ajuns să activeze în acest domeniu.

„Cândva am muncit secretară, dar destinul a făcut să ajung în acest domeniu, în care muncesc deja de 26 de ani. Nu regret, pentru că este o muncă interesantă, cel puțin pentru mine. Vin aici cu plăcere și asta contează”, povestește Valentina Calmâcova.

În cei 26 de ani de activitate a învățat multe, iar cel mai important - să nu cedeze în fața greutăților.

„Fiecare muncă are dificultățile ei, dar eu m-am obișnuit... Timp de atâția ani mi s-a format și caracterul și eu am acceptat o astfel de muncă. Nu mă consider un meșter perfect, dar tind spre asta. Dacă pe parcursul acestor ani clienții mai vin la mine, nu se duc în altă parte, înseamnă că eu totuși pot face ceva”, mai spune Valentina Calmâcova.

Chiar dacă face același lucru zilnic, repară încălțăminte, nu obosește niciodată să vină la muncă. Puținul timp liber Valentina Calmâcova îl împarte cu familia și reușește să treacă și pe la salon.

„Eu nu pot umbla ca o femeie a străzii. Nimeni nu trebuie să știe unde muncesc. Dacă de la mine va mirosi a clei, dacă voi fi murdară, nu voi avea de câștigat. O dată pe săptămână merg și-mi fac unghiile, pentru că eu trebuie să arăt bine. Nu uit nici de aranjarea părului. Cred că acest lucru este ceva normal. Dacă nu voi avea grijă de mine, tot mie îmi voi face rău”, susține femeia.

Familia o susține în tot ceea face și chiar se mândrește cu ea, iar asta îi dă puteri să se mai vadă încă cel puțin 15 ani în domeniul respectiv.

Noutăţile partenerilor

comentarii: