image
Sursa foto: jurnal.md

Grigoriu îl invită Stoianoglo la audierile publice planificate de Comisia Laundromat

Șefa comisiei de anchetă îl invită pe Procurorul General la audierile publice planificate de Comisia Laundromat, menționând că: „Vrem să cunoaștem cu toții ce știți despre operațiunea de spălare a banilor murdari în proporție colosală prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instanțelor judecătorești din R. Moldova, petrecută în anii 2010–2014. Sperăm că veți da curs invitației noastre”. Grigoriu vine și cu o reacție referitor la comunicatul PG, privind ancheta Landromatului.

Inga Grigoriu îl invită pe Stoianoglo la audieri publice.

Vă anunț că și dvs sunteți invitat la audierile publice planificate de Comisia Laundromat. Ați deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 2009–2010 și vicepreședinte al Parlamentului, iar în al doilea mandat de deputat, în anii 2010–2014, ați fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică, respectiv și membru al Consiliului Suprem de Securitate, fapt pentru care v-am făcut această invitație. Vrem să cunoaștem cu toții ce știți despre operațiunea de spălare a banilor murdari în proporție colosală prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instanțelor judecătorești din R. Moldova, petrecută în anii 2010–2014. Sperăm că veți da curs invitației noastre”, susține deputata.

Inga Grigoriu vine și cu o reacție referitor la comunicatul Procuraturii Generale publicat pe pagina instituției și care este perceput de cetățeni ca opinie a Procurorului General cu privire la criticile inacțiunii procurorilor.

Constat că acesta este expus într-o manieră de autoizolare corporatistă a Procuraturii de realitățile societății noastre și de problemele care interesează cetățeanul - beneficiar al justiției.

În calitate de ales al poporului, prefer să fiu în serviciul cetățenilor și sa intervin atunci când interesele societății, a alegătorilor o cer, atunci când unele instituții de stat nu-și îndeplinesc atribuțiile calitativ sau nu le îndeplinesc în general, favorizând crearea percepției că protejează anumite persoane, grupuri sau partide politice.

Vă reamintesc despre Legea cu privire la statutul deputatului în Parlament, la Art. 2, p.2, deputații sunt în serviciul poporului. Dacă veți pleca urechea la ceea ce spun cetățenii, veți auzi că ei sunt nemulțumiți de actul justiției din R. Moldova, însemnând că starea de impunitate cu referire la acei care au vulnerabilizat instituțiile statului trebuie să înceteze. Atât Parlamentul, Procuratura Generală, cât și alte instituții ale statului, trebuie să răspundă la solicitările societății și a cetățenilor în general. De asemenea, capitolul III al Legii descrie modul prin care un deputat își poate exercita atribuțiile și nu văd niciun temei prin care dvs ați putea interveni în a limita din acțiunile unui parlamentar. Or, deputatul are un mandat popular și reprezentativ, în comparație cu procurorii. Are dreptul să verifice cum se execută legislația, inclusiv cea care se referă la procuratură. Deputații sunt obligați să se gândească doar la bunăstarea, interesele și siguranța cetățenilor, iar instituțiile de drept trebuie să asigure o justiție corectă, astfel încât să construim împreună un stat din care oamenii să nu mai plece”, punctează Inga Grigoriu.

Amintim că mai mulți foști demnitari și funcționari de rang înalt, inclusiv fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, au fost chemați la audieri în cadrul comisiei de anchetă privind „Laundromatul”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: