Șeful de la Justiție respinge acuzațiile lansate de PAS precum că mecanismul propus de evaluare crește riscul implicării politicului în acest proces

„Abordarea publică a instrumentului de evaluare, ca fiind o tentativă de preluare a controlului asupra justiției nu are niciun substrat factologic rezonabil. În schimb, mă obligă să-mi pun întrebarea asupra scopului real urmărit de către fosta guvernare care a promovat instrumentul de evaluare al judecătorilor într-o formulă vădit politizată și vădit contrară Constituției RM și standardelor internaționale”, a comentat Nagacevschi.

Totodată, ministrul Justiției o acuză pe Maia Sandu de „incoerență de mesaj”

„Or, pe de o parte se critică dorința de a evalua sistemul pentru curățarea acestuia de judecători corupți, iar, pe de altă parte, se invocă că, trebuie de curățat și sistemul Procuraturii. Nu este clar cum ar putea fi subjugat sistemul judecătoresc de către politic din moment ce tot procesul urmează să fie monitorizat de partenerii de dezvoltare, iar Comisia de evaluare urmând să fie formată de către Comisia de monitorizare ce ar urma să aibă în componența sa 5 experți internaționali și 5 experți naționali din afara sistemului politic”, a spus Fadei Nagacevschi.

Precizăm că liderul PAS, Maia Sandu, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că propunerile actualului Guvern, prezentate în Conceptul reformei justiției și în proiectul de lege, prezintă o deviere majoră de la reforma justiției promovată de fostul Executiv. Potrivit PAS, autoritățile renunță la ideea evaluării extraordinare externe și propun evaluarea judecătorilor de către judecători din sistem, chiar dacă această modalitate s-a dovedit ineficientă de-a lungul timpului. Mai mult, Guvernul a abandonat complet ideea evaluării procurorilor, acuză cei de la PAS.