image
Sursa foto: jurnal.md

Ce au scris jurnaliştii din străinătate despre alegerile locale din Republica Moldova

Rezultatul scrutinului de ieri, din Chișinău și din alte șase localități, este mediatizat la București și nu numai. Despre faptul că în turul doi se vor confrunta pro-europeanul Andrei Năstase și socialistul Ion Ceban scriu jurnaliștii de la Kiev, Viena și Moscova.

Cei de la adevărul.ro pun accentul pe absența la urne a unui număr mare de cetățeni cu drept de vot - doar 35,53 la sută din numărul total de alegători.

„ Niciun candidat la primăria Chişinăului nu a obţinut majoritatea în primul tur”, este titlul știrii de la Romania Liberă, privind scrutinul din Chișinău. Potrivit publicației, mai mulţi demnitari şi politicieni moldoveni au lansat apeluri la mobilizarea alegătorilor pentru creşterea participării la acest scrutin, considerat şi o repetiţie înaintea alegerilor legislative de la sfârşitul anului.

Alegerile locale din Chișinău au fost subiect de știre și pentru postul de televiziune Observator: „Primul tur al alegerilor locale anticipate de la Chișinău nu a desemnat un câștigător, dar a adus o surpriză: actualul primar interimar, Silvia Radu, a ieşit din cursă, deşi era susţinută de Partidul Democrat, aflat la guvernare”.

În al doilea tur de scrutin s-au calificat candidatul socialiştilor, Ion Ceban, cu 41 la sută din voturi, şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr - Andrei Năstase, cu peste 32 de procente. Năstase este susţinut şi de alte formaţiuni pro-europene, precizează sursa. Cât ține de scrutinul din Bălți, jurnaliștii anunță că victoria i-a revenit încă din primul tur unui candidat al Partidului Nostru, condus de fostul primar.

Și jurnaliștii de la postul Digi24 au relatat că Andrei Năstase, candidatul pro-european, a intrat în turul doi al alegerilor locale, alături de Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiştilor, din care provine preşedintele Igor Dodon. În material se menționează că aceste alegeri locale au avut loc după demisia în luna februarie a lui Dorin Chirtoacă, suspendat din cauza dosarelor sale penale.

Despre alegerile din Chișinău și Bălți au scris publicația austriacă derStandard, agenția ucraineană de știri Ukrinform, dar și trustul de presă Interfax.

„În cursa pentru turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului au intrat candidații de stângă și de dreapta a opoziției”.

Astfel titrează jurnaliștii de la Interfax știrea despre scrutinul de ieri, care au precizat că este vorba despre reprezentantul partidului prorus al socialiștilor, Ion Ceban, și liderul partidului proeuropean Platforma DA, Andrei Năstase. Jurnaliștii ruși scriu că surpriza alegerilor este eșecul Silviei Radu, susținută neoficial de Partidul Democrat, aflat la guvernare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: