image
Sursa foto: dse.md

Numărul copiilor declarați dispăruți este în creștere; Poliția: „În mai toate cazurile, de vină sunt părinții”

Crește numărul copiilor, care fug de acasă și ajung în lista celor dispăruți. În acest an au fost înregistrate 394 de cazuri! Acum, în căutare sunt 13 copii. Poliția cere de la oameni să sune imediat la 112, dacă văd vreun copil nesupravegheat în stradă. „În mai toate cazurile, de vină sunt părinții”, explică Alexandru Bejan, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

Alexandru Bejan, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției: „Pe parcursul anului precedent am avut 823 de cazuri de abandon la domiciliu. Cu părere de rău, o altă problemă este și abandonul repetat, în 2021 fiind înregistrare 348 de astfel de cazuri”.

Potrivit poliției, copiii fug de acasă din cauza neînțelegerilor în familie, a lipsei de comunicare și a comportamentului părinților, generat de consumul excesiv de alcool.

Alexandru Bejan, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției: „Avem deja 394 de cazuri de plecare voluntară. Pe parcursul anului curent avem un caz în care minorul depistat era decedat".

Irina Șumilova, ofițer principal IP Drochia: „Lucru foarte important să se implice toți în stabilirea copiilor plecați de acasă, din centrele de plasament, din cauza că copiii sunt viitorul nostru, copii sunt cei care necesită dragostea familiei. Și dacă nu o să ne implicăm toți, poliția, comunitatea și alte instituții de stat, atunci copii nu se vor simți căutați”.

Copiii fugari beneficiază temporar de servicii de plasament până la identificarea tuturor circumstanțelor.

Victoria Matas, director executiv A. O. „Concordia. Proiecte sociale”: „Dacă astăzi, acum și aici, Inspectoratul General de Poliție identifică un copil nesupravegheat, îl poate plasa în serviciile de plasament ale ”Concordiei”, pentru plasament în regim de urgență pentru 72 de ore sau prelungit până la 45 de zile, până se identifică cine sunt părinții lui, de unde vine, ce i s-a întâmplat și așa mai departe”.

În preajma Zilei Internaționale a Copilului, poliția cere implicarea tuturor.

Neli Lelenco, șefa direcției Ordine Publică, INSP: „Contează fiecare minut, atunci când este vorba de copil. Cu cât mai curând suntem informați despre necesitatea intervenției, cu atât șansa identificării copilului în timp mai restrâns este mai mare”.

Polițiștii, care au intervenit rapid și i-au identificat pe copiii dispăruți, au fost premiați.

Noutăţile partenerilor

comentarii: