image
Sursa foto: Agerpres

Una dintre cele mai faimoase picturi de Caravaggio, „Băiat muşcat de o şopârlă”, expusă la Roma

Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Caravaggio, ''Băiat muşcat de o şopârlă'', este expus la Roma în cadrul unei noi expoziţii dedicate faimosului pictor italian, deschisă marţi la Muzeele Capitoline, informează Agerpres.

Cunoscuta pictură prezintă un tânăr efeminat, cu o floare albă în părul lung şi cârlionţat, care se retrage înspăimântat după ce o şopârlă îl muşcă de degetul mijlociu al mâinii drepte.

„Pictura poate avea o semnificaţie alegorică, putându-se referi la durerea pe care o provoacă dragostea", susţine pe site-ul National Gallery din Londra, care deţine o versiune a tabloului.

O altă versiune a „Băiatului muşcat de o şopârlă", parte a colecţiei regretatului istoric de artă Roberto Longhi, este piesa centrală a expoziţiei din Roma.

Expoziţia, care găzduieşte lucrări aparţinând colecţiei personale a lui Longhi din Florenţa, cuprinde şi circa 40 de lucrări semnate de pictori din secolul al XVII-lea inspiraţi de Caravaggio.

„Timpul lui Caravaggio. Capodopere ale colecţiei lui Roberto Longhi" poate fi vizitată până pe 13 septembrie la Muzeele Capitoline, fiind prima expoziţie organizată în această locaţie după ridicarea restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Acesta marchează „un nou sezon expoziţional după această perioadă de izolare" şi este un mod "genial" de "redeschidere a muzeelor noastre", a declarat primarul Romei, Virginia Raggi, în cadrul unei previzualizări pentru presă.

Caravaggio (1571-1610) este cunoscut pentru utilizarea inovatoare a tehnicii "chiaroscuro", ce are drept rezultat picturi de un realism accentuat prin folosirea contrastelor puternice între lumină şi întuneric.

Cunoscut pentru implicarea în altercaţii stradale, Caravaggio, care şi-a petrecut ultimii ani ca fugar după ce a ucis un bărbat, este considerat unul dintre părinţii picturii moderne.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: