În opinia PSRM, inițiativa reprezentanților blocului ACUM este una „populistă”.

„Fracțiunea Partidului Socialiștilor subliniază că pentru a depăși criza politică este necesar să se creeze o majoritate parlamentară sau să se convină, cel puțin privind alegerea în prima etapă a conducerii parlamentului. În absența unui acord, ședința riscă să devină un circ, unde o parte va veni cu discursuri pre-electorale înflăcărate, în timp ce alții se vor ascunde de radiații sub umbrele de plajă”, se spune în declarație.

Totodată, socialiștii susțin că pledează în continuare „pentru crearea unei majorități parlamentare stabile și a unui guvern de coaliție care să depășească criza politică”.

Blocul ACUM Platforma DA și PAS a cerut convocarea, pe 21-22 mai 2019, a Sesiunii Speciale a Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul căreia să fie aleasă conducerea Parlamentului și să fie votate inițiativele legislative antioligarhice.

Totodată, Blocul ACUM a reiterat că va renunța la funcția de președinte al Parlamentului imediat după votarea, promulgarea și publicarea legilor din Pachetul Antioligarhic.

Pe 9 iunie, expiră termenul legal pentru formarea noului Guvern, după care președintele este obligat să dizolve Parlamentul.