image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Spitalele Covid, PLINE; Medic: „S-au defectat ventilatoarele; Intubăm pacienții cu cele vechi, care nu sunt pentru Covid”

Mai multe spitale din Republica Moldova se confruntă cu o insuficiență de locuri pentru bolnavii de Covid-19, numărul cărora a crescut simțitor în ultimele săptămâni.

Anatolie Gorilă, director adjunct al spitalului raional din Ștefan Vodă ne-a informat că, în cadrul secției pentru bolnavii de Covid, au 16 locuri. Toate sunt ocupate. La fel sunt ocupate și locurile din secția de reanimare și triere.

„Astăzi avem o ședință cu reprezentanții Consiliului raional. Sperăm să identificăm noi spații pentru bolnavii de Covid. Vin tot mai mulți bolnavi, am telefonat la Căușeni să-i repartizăm pe unii acolo. Ne-au spus că secția este plină. Am telefonat la Anenii Noi. Au 40 de locuri și ne-au spus că au deja 46 de bolnavi. Situația este critică peste tot”, ne-a spus medicul.

Mai mult ca atât, spitalul din Ștefan Vodă are doar două ventilatoare. Unul s-a defectat cu o lună în urmă. Altul s-a defectat acum o săptămână.

„Mai avem niște aparate foarte vechi, din prima generație. Intubăm bolnavul și căutăm repede, dacă avem noroc, vreun loc cu aparate de ventilare liber în secțiile din spitalele din Chișinău. Din păcate, în astfel de condiții lucrăm. Telefonăm de o lună și ne tot spun că vin să ni le repare, dar nu au mai venit. A fost și Dodon, dar situația a rămas neschimbată”, ne mai spune medicul.

În secția Covid din Ștefan Vodă lucrează trei medici reanimatologi, printre care și Anatolie Gorilă. „De când s-a început pandemia nu știm ce-i aceea odihnă ori concediu. Din păcate în 20 de ani, nici un tânăr specialist nu a mai ajuns aici”, ne mai spune medicul.

Solicitat de Jurnal.md, directorul adjunct al spitalului raional, Căușeni, Ion Ceban, ne-a informat că situația în spital se schimbă de la o zi la alta. Au încă trei locuri.

„Până la zece septembrie am înregistrat un număr în creștere, am fost nevoiți să internăm bolnavi de Covid și în secția terapie. Aveam 25 de locuri, dar aveam până la 40 de bolnavi. Acum avem până la 22-23 bolnavi. Avem zilnic două, trei locuri de rezervă și pe moment, cu ajutorul medicilor de familie parcă ne mai descurcăm”, ne spune Ion Ceban.

În spitalul din Ialoveni sunt două secții pentru pacienții cu coronavirus, iar la momentul actual aici se tratează 64 de pacienți. Directorul instituției, Dinu Șargu, a declarat pentru Radio Chișinău că în ultima saptămână, numărul pacienților internați s-a dublat. Potrivit lui, transportul public aglomerat este una din principalele surse de infecție cu COVID.

Și în spitalul din Călărași, practic, nu există paturi libere. Din cele 20 de locuri, 19 – sunt ocupate.

O reacție pe marginea acestei situații a avut ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco: „Gata. Locuri în spitale nu mai sunt. Centrul COVID confirmă boala și trimite acasă. Nu mai contează vârsta, comorbiditățile, nimic. Acasă. Selecție naturală în Moldova, la care s-a ajuns datorită autorităților.

Îmi închipui situația medicilor care trebuie să ia aceste decizii - cine în spital va merge și cine va rămâne acasă. Nu mă refer la cazurile ușoare. Mă refer la cele care trebuie tratate doar în spital”, a punctat ex-ministra.

De cealaltă parte, serviciul de presă al Ministerului Sănătății anunță că instituțiile medicale municipale sunt mai aglomerate la momentul actual decât cele raionale. Autoritățile municipale sunt în căutarea soluțiilor pentru activarea a încă 300 de locuri în secțiile pentru bolnavii de Covid.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: