image
Sursa foto: space.com

Eşecul rachetelor spaţiale a costat Rusia 542 milioane de dolari

Rusia a pierdut circa 35 de miliarde de ruble (542 milioane de dolari) ca urmare a lansărilor eşuate de rachete în perioada 2010-2018, au anunţat autorităţile de la Kremlin.

„Au existat 11 lansări eşuate de vehicule spaţiale de-a lungul acestei perioade”, se arată într-o declaraţie de marţi a Kremlinului, citată de Business Standard. Potrivit anunţului, suma a fost de trei ori mai mare decât cea plătită pentru asigurare.

Din cele 35 de miliarde de ruble pierdute, aproximativ 20 de miliarde (307,8 milioane de dolari) au fost acoperite de către asiguratori, însă unele lansări eşuate din această perioadă nu au fost despăgubite.

Urmarea a reprezentat un prejudiciu de 10,5 miliarde de ruble (161,6 milioane de dolari) pentru agenţia spaţială rusă Roscosmos, potrivit anunţului oficial.

Potrivit Descopera.ro, unul dintre cele mai costisitoare eşecuri a fost explozia rachetei Proton-M, din 2 iulie 2013, care avea la bord trei sateliţi Glonass-M, şi a cărei lansare nu a a fost asigurată, generând daune în valoare de 5 miliarde de ruble (aproximativ 77 de milioane de dolari).

Roscosmos are în plan să lanseze, până la finalul lui 2021, în total 56 de nave spaţiale, inclusiv opt capsule Soyuz cu oameni la bord.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: