image
Sursa foto: Facebook/Ana Stînca

La 16 ani a plecat singură peste hotare, iar acum e studentă la una dintre cele mai bune universități din Europa

La 16 ani a decis că vrea să plece de una singură din Moldova pentru a absolvi studiile în afară. În prezent, Ana Stînca este studentă la Trinity College Dublin, considerată pe scară largă una dintre universitățile de elită din Europa, soră cu Oxford și Cambridge. Moldoveanca a reușit să fie admisă la facultatea de Drept și Științe politice. Tânăra a povestit în emisiunea „Cealaltă Basarabie” de la Jurnal TV de ce și-a dorit să-și facă studiile acolo, ce a motivat-o să plece de acasă, de ce nu-și vede viitorul în Irlanda, dar și cu ce a dezamăgit-o Republica Moldova.

Până să ajungă în Irlanda, Ana a fost elevă la un liceu din Chișinău. De la o vârstă fragedă visa să-și facă studiile peste hotare. Iată de ce a decis să plece în țara Smaraldului pentru o vizită și să cunoască îndeaproape cum funcționează sistemul de învățământ irlandez.

La revenire în Moldova a avut o dilemă - să termine liceul acasă sau în Irlanda. Răspunsul l-a găsit rapid. Și-a asumat responsabilitatea pentru viitorul ei și a mers într-o țară în care nu știa pe nimeni și nimic. Dorința de noi posibilități i-a dat curaj să acționeze. A cunoscut o mulțime de naționalități, culturi și oameni care au avut altă soartă. A învățat cum să comunice și să interacționeze cu ei, lucru pe care nu avea cum să-l cunoască în Moldova.

Adaptarea și integrarea au fost procese de durată. Deși erau momente când dorul, greutățile și provocările o năvăleau, motivarea de a rămâne era mai mare decât dorința de a reveni în Moldova.

Când a reușit să se integreze și să înțeleagă cum funcționează lucrurile în Irlanda, Ana a început să-și facă planul pentru admiterea la universitate.

A decis să participe la ziua ușilor deschise a universităților din Irlanda, pentru a cunoaște mai bine ce presupune fiecare instituție de învățământ superior din această țară.

Atunci când a ajuns în vizită la una dintre cele șapte universități antice din Marea Britanie și Irlanda, Ana a fost pur și simplu compleșită de ce a văzut. Din punct de vedere academic, Trinity College este împărțită în trei facultăți care cuprinde 23 de școli care au inspirat generații de gânditori strălucitori de peste 400 de ani.

Admiterea la Trinity College este selectivă, cu o rată de acceptare de 33 la sută. Știa că pentru a fi admisă la această universitate trebuie să depună efort maxim la studii, însă cu fiecare zi dorința ei devenea și mai mare.

Studenții primesc o educație de nivel mondial într-un mediu de colaborare centrat pe cercetare și au oportunitatea de a lucra cu lideri globali în domeniul lor. Trinity este, de asemenea, singurul membru irlandez al prestigioasei Ligă a 22 de universități europene de cercetare. Pentru Ana nu a fost complicat să aleagă facultatea la care să aplice: dreptul și științele politice.

În Irlanda s-a descoperit din multe puncte de vedere. Când a plecat din Moldova, Ana abia începea să cunoască lumea. A fost nevoită să învețe să se descurce pe cont propriu și să se maturizeze rapid.

Deși este studentă la cea mai prestigioasă universitate din Irlanda, Ana spune că nu-și vede viitorul în această țară. Spune că impozitele sunt foarte mari, iar posibilitățile financiare mici.

Tânăra muncește și învață încă de când a plecat peste hotare. Nu-și poate permite să trăiască din banii părinților, pentru că înțelege cât de complicat le este lor să-și câștige pâinea, acasă.

Astăzi, Ana își construiește viitorul într-o țară în care a găsit un sistem de învățământ puternic și bazat pe studii de calitate. Acest detaliu spune că i-a lipsit în Moldova și chiar a dezamăgit-o.

Noutăţile partenerilor

comentarii: