image
Sursa foto: RISE

Poliția, informată peste o oră despre răpirea lui Ceaus; Voicu: Avem informații că au părăsit RM pe la hotarul ucrainean

Apelul despre răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, la serviciul 112, a fost făcut la 3 aprilie, la ora 13:15. Poliția a fost informată despre răpirea unei persoane de pe strada Nicolae Testemițanu peste o oră de la comiterea infracțiunii. Despre aceasta a anunțat ministrul de Interne, Pavel Voicu.

Potrivit ministrului, imediat la fața locului s-a deplasat un grup operativ pentru a documenta cazul. Totodată au fost aleratate toate instituțiile specializate.

„Timp de peste 50 de ore, angajații MAI au întreprins acțiuni pentru a stabili cercul de persoane care au comis această infracțiune. Este prea devreme să venim cu acuzații, dar avem deja o persoană reținută. Au fost identificate mijloacele de transport care au participat la comietrea acestei infracțiuni. Sunt stabilite persoanele care au participat, dar trebuie să verificăm dacă corespunde identitatea lor”, a spus Pavel Voicu.

Potrivit ministrului de Interne, persoanele care au comis această infracțiune au trecut hotarul ucrainean.

„Verificăm toate informațiile, iar acei demnitari care au spus că această infracțiune ține de competența MAI, vreau să le spun că acest caz ține de competența tuturor instituțiilor de drept. O să cooperăm și cu Direcția polițienească internațională. Avem informații că acești cetățeni au părăsit deja țara pe la frontiera cu Ucraina”, a mai spus Pavel Voicu precizând că va solicita SIS să solicite informații în acest sens de la autoritățile din Ucraina.

Amintim că Nicolai Ceaus este un judecător în privința căruia în 2016 a fost pornită o urmărire penală de către organele de drept din Ucraina pentru luarea unei mite în sumă de 150 de mii de dolari.

Nicolae Ceaus a traversat ilegal frontiera moldo-ucraineană și în 2017 a solicitat Președinției azil politic. Instituția prezidențială a respins solicitarea și, ca rezultat, Ceauș a contestat decizia în instanțele de drept. La momentul actual refuzul este examinat la Curtea Supremă de Justiție.

Deși autoritățile din Ucraina au solicitat expulzarea judecătorului pentru a fi oferit justiției, atât timp cât judecătorul avea statut de solicitant de azil, nu putea fi expulzat. El avea însă dreptul de a se deplasa liber și de a părăsi teritoriul RM.

Amintim că președintele Maia Sandu, a menționat azi într-o postare pe pagina sa de facebook că este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova. Președintele a solicitat acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne și a Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica dispariția îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: