image
Sursa foto: descopera.ro

Nu-i de mirare că este cel mai bun prieten al omului: Un studiu a găsit că câinele ajunge să imite trăsăturile stăpânului

Noul studiu a arătat că personalitatea unui câine se schimbă odată cu trecerea timpului, semănând din ce în ce mai mult cu cea a stăpânului. Descoperirea contrazice ideile precedente conform cărora personalitatea câinelui rămâne aceeaşi, având în vedere stabilitatea animalului de companie.

Conform cercetătorilor, rezultatele sugerează că patrupedele trec prin aceleaşi schimbări de personalitate prin care trec oamenii în cursul vieţii lor.

„Atunci când oamenii trec prin schimbări majore în viaţa lor, trăsăturile de personalitate se schimbă”, a precizat William Chopik, autorul principal al studiului şi profesor de psihologie la Michigan State University. „Am găsit că acest lucru se întâmplă şi la câini - într-un grad surprinzător de mare”, a adăugat cercetătorul.

„Ne aşteptam ca personalităţile câinilor să fie destul de stabile pentru că nu au schimbări majore ale vieţii precum oamenii. Am scos la iveală similarităţi cu stăpânii lor, timpul optim pentru dresaj şi chiar o perioadă în vieţile lor când devin mai agresivi cu alte animale”, a mai spus Chopik.

În cercetarea condusă de cei de la Michigan State University, cercetătorii au intervievat stăpânii care aveau în total mai mult de 1.500 de câini. Numărul a inclus 50 de rase, cu masculi şi femele cu vârstele cuprinse între câteva săptămâni şi 15 ani, scrie descopera.ro.

Oamenii au completat chestionare cu privire la personalitatea lor şi la personalitatea câinilor, scoţând astfel la iveală similarităţi.

„Am găsit asemănări în trei zone principale: vârsta şi personalitatea, în similarităţile trăsăturilor de personalitate de la om la câine şi în influenţa personalităţii unui câine asupra calităţii relaţiei cu stăpânul său”, a adăugat Chopik.

Oamenii cu o personalitate extravertită şi-au evaluat de obicei câinii ca fiind mai activi, iar cei cu emoţii negative îşi evaluau câinii ca fiind mai temători şi mai puţin comunicativi. Stăpânii de câini mai agreabili au de obicei câini cu o tendinţă mai puţin agresivă atât spre alte animale, cât şi spre oameni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: