image
Sursa foto: mae.ro

VIDEO: Bogdan Aurescu îi va informa pe şefii diplomaţiilor europene despre criza alimentării cu gaze naturale din RM

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că îi va informa pe şefii diplomaţiilor europene, reuniţi astăzi la Luxemburg, despre criza alimentării cu gaze naturale din Republica Moldova şi îi va ruga să ajute Chişinăul să depăşească această situaţie.

„O să îi informez pe colegii mei în legătură cu criza din Republica Moldova în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz natural. Este un moment critic pentru Guvernul de la Chişinău. Asta se întâmplă din cauza schimbărilor bruşte făcute de Rusia în ceea ce priveşte condiţiile de furnizare şi costurile la gaz natural", a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul interimar de externe al României a mai precizat că va solicita instituţiilor europene să susţină cu experţi şi ajutor financiar rezolvarea acestei crize. Potrivi oficialului de la București, „depăşirea crizei va permite Guvernului de la Chişinău să implementeze procesul ambiţios de reforme la care s-a angajat după alegerile de pe 11 iulie”.

Pe agenda reuniunii şefilor diplomaţiilor europene, reuniţi la Luxemburg, se află şi o propunere susţinută de România de a include în pachetul privind viitorul Parteneriatului Estic o mai mare coordonare în ceea ce priveşte dimensiunea de securitate. „Cinci din şase ţări din Parteneriatul Estic au conflicte îngheţate pe teritoriul lor şi România a sugerat includerea acestor conflicte îngheţate pe agenda Consiliului de Afaceri Externe", a explicat ministrul. El a subliniat că este „foarte important" să se facă eforturi pentru „o mai mare" asistenţă financiară şi tehnică pentru reformele structurale din Parteneriatul Estic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: