Astăzi este marcată Ziua mondială a sănătății mintale, cu tematica prevenției suicidului.Toate centrele comunitare de sănătate mintală din Republica Moldova au pregătit pentru ziua de astăzi planuri de acțiuni dedicate acestei zile.

Centrele comunitare de sănătate mintală au început să apară în Republica Moldova din anul 2014. Astăzi, în urma procesului de reformare a serviciilor de sănătate mintală, 40 de centre activează în toate raioanele și municipiile țării.

Dacă o persoană apropiată trece prin timpuri grele, este important să ținem cont de următoarele semnale de alarmă: amenințare de suicid facută public; căutarea accesului la mijloace letale de suicid; persoana povestește că nu mai are speranță sau vreun motiv pentru a trăi; mânie, ostilitate; persoana se simte ca și cum ar fi prinsă într-o colivie fara scăpare sau o durere ”sufletească” insuportabilă; persoana crede că este o povară pentru ceilalți; creșterea consumului de alcool, droguri, alte comportamente de risc; izolare față de familie, prieteni, colegi, etc. anxietate, agitație, insomnie; doarme prea mult sau prea puțin; schimbări bruște și extreme de comportament și/sau dispoziție.

În Republica Moldova, se produc anual circa 500 de morți prin suicid.

Conform datelor Biroului Național de Statistică pentru anul 2017, cele mai multe cazuri s-au produs în mediul rural, la bărbați. În acest context, proiectul moldo-elvețian MENSANA - ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, pregătește un program pilot cu scopul de a crește adresabilitatea bărbaților la servciile de sănătate mintală.

Datele Organizației Mondiale a Sănătăți, la fiecare 40 de secunde o persoană își pierde viața prin suicid undeva pe glob. Chiar dacă 79% din suiciduri se produc în țări cu venituri mici și medii, cea mai mare rată de suicid (11.5 per 100 000) se înregistrează în țările cu venituri înalte.

De trei ori mai mulți bărbați decât femei mor prin suicid în țările înalt dezvoltate, comparativ cu țările cu venituri medii și mici, unde această rată este mai echilibrată. Suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, după accidentele rutiere. 

Există o legătură bine argumentată între suicid și problemele de sănătate mintală (depresia, adicțiile, etc.). Alte grupuri de risc cuprind persoane aflate în situații de criză, care nu mai pot controla problemele vieții, inclusiv pierderi financiare, despărțiri, boli sau dureri cronice; persoane ce au trecut prin conflicte armate, dezastre naturale; persoanele LGBTQ; refugiați și migranți; popoare indigene; deținuți.

Proiectul MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” se desfășoară în perioada anilor 2014 – 2022. Proiectul este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în conformitate cu necesitățile de reformare stabilite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.