Ba mai mult, raportul final indică „tendința de diminuare a diagnozelor de Pneumonie la ambele spitale în 2017 și în primul trimestru 2018”.

„Nu au fost confirmate cazuri de internare nejustificată a copiilor. Concluziile Comisiei confirmă administrarea corectă a terapiei antibacteriene la copii internați. Antibioticele au fost și sunt administrate în conformitate cu protocoalele clinice naționale și Ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății”, se spune în comunicatul Ministerului Sănătății.

Pe lângă aceasta, comisia creată de minister îl acuză pe medicul Mihai Stratulat că a încălcat codul de etică și deontologie medicală și asta pentru că acesta ar fi trebuit, potrivit ministerului, să „raporteze direct la minister la alte autorități competente” în loc să facă public cazul.

„Membrii Comisiei privind calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul celor două spitale publice au facut referință la devierea de la prevederile Codului de etică și deontologie medicală a medicului Mihai Stratulat și de la normele dreptului la independență profesională și instituțională. În cazul anumitor neconformități în practica medicală, dubii, informații bazate pe dovezi sau presupuse ilegalități de acordare a asistenței medicale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită raportarea directă în adresa sa sau informarea altor autorități competente”, conchide Ministerul Sănătății.

Amintim că, acum o lună, medicul pediatru Mihai Stratulat a venit cu acuzații grave în adresa conducerii Spitalului Clinic Municipal „Nr. 1” și „Serghei Lazo” din Chișinău, spunând că, de dragul transferurilor de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, care depind de numărul pacienților, copiilor li se stabilesc diagnoze false de pneumonie.

„Situația este următoarea: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru că avem paturi libere și le punem diagnostice, pentru că trebuie să suplinim bugetul spitalelor cu bani. Știți cum lucrează sistemul pediatric din RM? Nicicum! Avem protocoale bune, dar implementare proastă! Am să vă vorbesc astăzi despre două spitale, care eu consider că ar trebuie închise, unul din ele, parțial închis. Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 "S. Lazo" și Spitalul Clinic Municipal Nr.1! De ce? Pentru că acolo nu se face medicină! De ce? Pentru că acolo cu ce nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat AB! Pentru că acolo nu se respectă niciun protocol! De ce? Pentru ca administrația acestor spitale (directorii si vice-directorii) sunt cointeresați în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient, câți pacienți internați, ce diagnoză. Situația de la Spitalului Clinic Municipal „Nr. 1” este și mai dramatică. Au deschis încă o secție de patologie pentru nou-născuți, când au văzut ca prima secție aduce „ruble” la spital! Și vice-directorul pe pediatrie a spitalului sună zilnic în maternitate și anunță câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie "dabravolino-prenudidilno" sunt transferați copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa zisa "pneumonie", pentru a aduce bani spitalului? Am vorbit doar despre aceste două spitale, pentru că aici dezmățul este cel mai mare”, a declarat atunci Mihai Stratulat.