Breaking News

image
Sursa foto: facebook.com/AndreiNastase.DA

Andrei Năstase: „Dodon și Plahotniuc au o înțelegere beton - ANTICIPATE”

Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon au decis să meargă în alegeri anticipate, consideră liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. El a declarat aseară, la „Cabinetul din Umbră”, că cei doi s-au înțeles de mult timp. Andrei Năstase a comentat și decizia Curții Constituționale, care a anunțat că alegerile anticipate pot avea loc doar în baza sistemului de vot mixt.

„Orice inițiativă este anihilată de către Curtea Constituțională. Comisia de la Veneția a spus foarte clar acest sistem mixt nu este binevenit pentru Republica Moldova, încurajează mita, încurajează frauda. Ei bine, Curtea Constituțională a citat exact Comisia de la Veneția și face exact ceea ce vrea Plahotniuc. Pentru mine lucrurile sunt clare, înțelegerea dintre Plahotniuc și Dodon sunt mult mai beton decât orice beton. Ei au decis să meargă la alegerile anticipate în pofida scrâșnitului din dinți a Moscovei, în pofida nemulțumirilor noastre, ei au decis în momentul de față să meargă la alegerile anticipate. Că se va produce pe un sistem sau pe altul este de datoria noastră a cetățenilor să nu mai votăm canaliile oameni buni”, a declarat Năstase.

În context, un alt invitat al emisiunii, jurnalistul Deutsche Welle Vitalie Călugăreanu a spus: „Eu nu înțeleg care a fost rostul acestor discuții din moment ce dumneavoastră ați știut că oamenii aceștia doi lucrează pentru anticipate și și-au făcut planul din start, de înainte de campania electorală.”

„Încercarea de a-i determina pe acești oameni, încercarea sinceră de a-i determina și pe alții decât pe cei din Blocul ACUM să adopte sau să îmbrățișeze demersul antioligarhic, deoligarhizarea țării”, a răspuns liderul Platformei DA.

Andrei Năstase a fost întrebat și despre prognozele sale privind politica din Republica Moldova.

„Eu zic că mergem către aceste alegeri anticipate, trebuie să conștientizăm acest lucru. Eu cred că trebuie să încetăm să mai facem demersuri publice. Noi le spuneam: haideți să ne ocupăm de ceea ce ați promis și voi în campanie electorală și noi în campanie electorală. Ceea ce ne dezbină să lăsăm într-o parte. Ei ziceau: nu”, a explicat Năstase.

„Să înțeleg că acuma gata, nu mai discutați?”, a întrebat jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

„Apelul nostru la conștiința fiecărui deputat din Parlamentul Republicii Moldova rămâne în vigoare, bineînțeles. Noi cu toții ne dorim ca acest demers antioligarhic, noi cu toții ne dorim găsirea unor mecanisme instituționale de demontare democratică a sistemului oligarhic de la Chișinău. Asta și-o doresc oamenii, pentru că dacă nu și-ar dori foarte mult oamenii, bineînțeles, am abandona și noi această idee. Dar atâta timp cât această dorință este a majorității cetățenilor, vom face și noi același lucru”, a declarat Andrei Năstase.

Copreședintele Blocului ACUM Platforma DA și PAS a vorbit și despre lucrurile care se puteau face deja în perioada de după alegerile din 24 februarie până în prezent.

„Ce s-ar fi putut face și nu s-a făcut în două luni de zile. Spre exemplu: patentele de întreprinzători urmează să se termine termenul, nimeni nu ia nicio atitudine. Alegerile locale. Știe cineva când vor fi alegerile locale în Republica Moldova? Atâtea și atâtea norme, sau indexarea pensiilor de ouă ori pe an. Se puteau face lucruri de ordin social, de ordin economic, în interesul oamenilor în această perioadă de două luni de zile”, a punctat Năstase.

Consilierul preşedintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, nu a fost de găsit pentru a comenta declaraţiile lui Andrei Năstase, iar șeful Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, avea telefonul deconectat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: