image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Dodon, discurs de ură și amenințare cu RĂZBOI CIVIL: „Pericolul Unirii e real”; „Oponenții până nu iau la bot nu înțeleg”

În ultima zi de campanie electorală, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon le-a vorbit moldovenilor despre război civil. Or, în orice campanie electorală, Igor Dodon își inventează un „dușman” imaginar cu care sperie electoratul, iar apoi pozează în unic salvator al moldovenilor. De 30 de ani fac asta politicienii pro-ruși din Republica Moldova, care reprezintă miza electorală a Moscovei în diferite scrutine - blamează Occidentul, UE și România, care investesc resurse uriașe pentru a menține Moldova pe orbita democrației, somând autoritățile de aici să facă reforme și să combată corupția.

De câteva zile, candidatul pro-rus la Președinție, Igor Dodon, a reactivat sperietorile geopolitice cu NATO și unirea cu România. Dacă în primul tur acesta se declara „președinte care unește”, în turul doi, după ce în cursă a rămas doar el și candidatul pro-european, Maia Sandu, Dodon și-a asumat un discurs menit să antagonizeze societatea.

Vineri, într-un live pe blogul său, acesta a reactivat o sperietoare care părea să fi dispărut din retorica sa – unirea cu România. Într-o secvență de un minut, acesta a repetat de patru ori că „pericolul unirii Moldovei cu România există”.

Pericolul unirii este real. În ultimii ani, numărul celor care pledează pentru unirea cu România a crescut esențial. Dacă acum 15-20 de ani erau doar 5-8 la sută unioniști, astăzi sunt mai mult de 25 la sută. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că a avut loc furtul miliardului de dolari, pentru că e corupție. Oamenii nu neapărat își doresc unirea, dar li s-a făcut lehamete. Și când oamenii sunt nemulțumiți de ceva – caută soluții în altă parte. Imaginați-vă că această tendință va continua și, la o anumită etapă, adepții ideii de lichidare a Moldovei prin unirea cu România vor constitui, doamne ferește, 40-50 la sută. Va fi o catastrofă. Iată de ce trebuie modificată Constituția, pentru a interzice unirea. Acum, în Constituție scrie că Moldova poate fi lichidată. Această prevedere trebuie exclusă. În 2021, eu voi iniția această modificare a Legii Supreme. Trebuie să interzicem partidele care pledează deschis pentru lichidarea Republicii Moldova. De aceea, acest pericol există. Niște garanții totuși există. De exemplu, Autonomia Găgăuză are dreptul la autodeterminare... Adică, dacă Moldova dispare ca stat – Găgăuzia își poate proclama independența. Toți înțeleg că dacă, doamne ferește, cineva va merge pe acest scenariu, aici va exploda totul. Sudul, nordul țării și Transnistria niciodată nu vor accepta așa ceva. Aceasta va însemna război civil - un război cumplit, pentru că noi cu românii nu vom merge. Acest pericol există”, a spus Dodon.

Igor Dodon Răspunde

”Igor Dodon Răspunde” LIVE, ediția din 6 noiembrie! Vă invit să vă alăturați dialogului nostru și să adresați întrebări în comentarii. Posted by Igor Dodon on Thursday, 12 November 2020

Nu este prima dată când Igor Dodon recurge la sperietoarea cu războiul civil pentru a-și hrăni electoral segmentul de susținători. La 11 iulie 2017, într-un interviu acordat jurnaliștilor din Belarus, acesta tot despre război civil vorbea. El spunea atunci că „aderarea la NATO înseamnă război pentru Republica Moldova, iar integrarea europeană va duce la anexarea teritoriilor de către România”.

Igor Dodon a avut un discurs plin de ură și la marșul organizat astăzi de socialiști, spunând că oponenții „până nu primesc în bot nu înțeleg” și îndemnând oamenii ca, în cazul în care va pierde alegerile de duminică, „să iasă toți ca unul să îi apere victoria”.

„Vedeți ce fac oponenții noștri. Au întrecut toate liniile. Noi nu i-am atins. Până la 1 noiembrie nu le rosteam numele. Dar au devenit obraznici. Până nu o primesc înapoi în bot nu înțeleg. De aceea trebuie să fim duri. Trebuie să opunem rezistență. Noi nu vom rata victoria noastră! Și dacă va trebui să ieșim ca s-o apărăm, vom ieși cu toții și o vom apăra. Moldova, ești gata să aperi victoria noastră? Suntem obligați s-o facem. Ștefan cel Mare e alături. Pentru a păstra valorile lui Ștefan, Ștefan este în mână cu crucea, trebuie să fim pe 15 noiembrie toți împreună. Toți ca unul, mergem din casă în casă, până la sfârșitul zilei, astăzi, intrăm în fiecare apartament, intrăm în fiecare casă, și trezim poporul”, a spus Dodon la manifestația organizată de socialiști pe pandemie, în condițiile în care ieri a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri de infectare în RM.

Marsul socialiștilor Posted by JurnalTV.md on Friday, 13 November 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: