image
Sursa foto: delo.ua

Mărturii din bârlogul lumii criminale de la Tiraspol: „Patronul Sheriff și-a construit imperiul pe omoruri la comandă”

Regimul de la Tiraspol este bazat pe crimă și teroare. Oligarhul Victor Gușan, patronul grupului „Sheriff”, și-a construit imperiul financiar pe cadavre și omoruri la comandă. Mulți politicieni moldoveni s-au înfruptat din banii lui Gușan și au plămădit scheme ilegale cu acesta. Declarațiile au fost făcute de Vladimir Horujnikov, un personaj apropiat, până nu demult, de anturajul lui Gușan. Într-un interviu pentru Jurnal TV, Horujnikov, refugiat acum la Moscova, a povestit despre cum a făcut depoziții la Procuratura Generală de la Chișinău, iar în scurt timp tot dosarul lui a ajuns pe masa lui Victor Gușan.

Fost membru al unui grup criminal, așa cum l-a caracterizat și fostul regim al lui Șevciuk și cel actual, al lui Krasnoselski, Vladimir Horujnikov, originar din orașul Tiraspol, a fugit din regiunea secesionistă la Moscova, în 2016. Asta după ce el, dar și alte personaje care au făcut declarații împotriva lui Victor Gușan și a holding-ului Sheriff, au intrat în vizorul procurorilor transnistreni. Horujnikov a vorbit în cadrul unui film documentar, făcut de foștii anchetatori subordonați lui Șevciuk înainte de așa-zisele ”alegeri prezidențaile” din 2016, despre crimele de la începutul anilor '90, reglările de conturi și lanțul de omucideri, care în câțiva ani au dus la ascensiunea lui Victor Gușan de la un simplu milițian la oligarhul din umbră și patronul tuturor guvernărilor de până acum de la Tiraspol, omul care controlează economia, justiția și tot ce mișcă în enclava transnistreană. Însuși Horujnikov ar fi fost membrul unei grupări conduse de către un partener de-al lui Gușan, Oleg Stepanov. Horujnikov spune ar fi fost șoferul personal al lui Stepanov și că ar fi auzit mai multe discuții despre crimele pe care le-ar fi pus la cale acesta împreună cu Gușan.

„A venit o comandă de la directorul Sheriff, Gușan Victor Anatolievici. - Ce fel de comandă? - De lichidare a „arabului”. - De unde știți că a fost dată o astfel de comandă? - Oleg Stepanov a vorbit în prezența mea cine trebuie să ucidă, cine va trebui să tragă. El a spus de ce trebuie să fie ucis ”arabul” - pentru că trebuie să fie speriată firma ”Tur Pri”, concurenta Sheriff-ului. - Ce fel relații aveau Stepanov cu Gușan? - Amicale... prietenești chiar”, spune Vladimir Horujnikov.

Mai târziu a fost ucis și Oleg Stepanov, fostul șef al lui Horujnikov. S-ar fi întâmplat la comanda lui Victor Gușan, cel care i-a fost anterior prieten și partener de afaceri murdare.

În interviul pentru Jurnal TV, Horujnikov a declarat că s-a adresat și la Procuratura Generală de la Chișinău, unde ar fi făcut mărturii despre crimele lui Gușan.

„Asta s-a întâmplat în anul 2017, pe 8 august. Eu am zburat la Chișinău. Am venit la întâlnire cu doi angajați ai ”departamentului”. Pe unul îl cheamă Adrian, iar pe celălalt Roman. Dacă nu mă credeți, pot să arăt ștampila din pașaport. Vă arăt pagina următoare.Eu am ajuns la Chișinău. M-au dus la Procuratura Generală, la procurorul Harunjen. Am dat depoziții împotriva lui Gușan, am semnat declarația, m-au înregistrat pe video. Am dat depoziții despre toate omorurile la comandă, despre care eu știam, despre tot ce am auzit și despre alte lucruri. De asemena, am dat toate depozițiile împotriva lui Ruslan Petrovici Mova (ministrul de interne al regimului de la Tiraspol - n.n.)”, a mai povestit Horujnikov.

În scurt timp, întreg cazul ar fi fost mușamalizat de către procurorii moldoveni, iar tot dosarul cu depozițiile lui Horujnikov a ajuns pe masa lui Victor Gușan.

„Explicați-mi, vă rog, cum a fost posibil una ca asta? Eu îmi risc viața, vin la Chișinău, dau depoziții, iar ei dau toate informațiile dușmanului meu?.Vă rog, verificați! Chemați-l pe noul vostru procuror general. Să verifice toată arhiva, să găsească dosarul meu. Totul e documentat!", a mai declarat Horujnikov, care crede că mulți foști și actuali oficiali de la Chișinău cooperează de ani de zile cu lideri de la Tiraspol, când e vorba de servicii care și le prestează unii altora.

Am încercat să obținem o reacție de la fostul procuror general, Eduard Harunjen, și de la actualul, Alexandr Stoianoglo, dar aceștia nu ne-au răspuns la telefon. Nu ne-a răspuns la apeluri nici purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru. L-am sunat și pe Victor Gușan, dar acesta nu a fost de găsit. Detalii la acest subiect urmăriți sâmbătă, la Jurnalul Săptămânii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: