image
Sursa foto: AP

Kazahstan: Președintele a ordonat forțelor de ordine să deschidă „focul fără avertisment” asupra protestatarilor

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat vineri că a ordonat armatei să deschidă focul fără avertisment asupra protestatarilor, în cazul unor noi manifestări violențe, adăugând că protestatarii care nu se predau vor fi “distruși”.

Potrivit președintelui, aproximativ 20 de mii de “bandiți” au atacat capitala financiară Alma-Ata și au distrus implicit proprietatea statului. Ministerul de Interne al națiuni din fostul blocul sovietic a confirmat că 26 de “criminali înarmați” și alți 18 ofițeri de securitate au fost uciși până acum în urma manifestațiilor extrem de violente.

El a transmis, de asemenea, că forțele de menținere a păcii trimise de Rusia și de guvernele vecine au sosit la cererea Kazahstanului și se află pe teritoriul țării, temporar, pentru a asigura securitatea. Tokayev a mulțumit, de asemenea, președintelui Vladimir Putin, precum și liderilor Chinei, Uzbekistanului și Turciei pentru asistența acordată în vederea înăbușirii revoltei, scrie Biziday.

“Ce negocieri am putea noi purta cu acești criminali și ucigași? Am avut de-a face cu bandiți antrenați și teroriști înarmați, atât cetățeni ai Kazahstanului, cât și străini. Prin urmare, acești perturbatori ai națiunii trebuie distruși, iar acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat”, a declarat președintele Tokayev, într-un interviu televizat, la întrebarea moderatorului referitoare la recomandările altor state cu privire la o posibilă negociere cu protestatarii.

Tensiunile din Kazahstan au fost declanșate la începutul anului, când a intrat în vigoare noul preț pentru GPL, aproape dublu față de cel din 2021. Inițial, președintele a promis înjumătățirea tarifului, însă populația a fost în continuare nemulțumită.

Ulterior, guvernul țării și-a dat demisia, iar acțiunile populației nemulțumite s-au transformat în proteste violente împotriva fostului președinte Nursultan Nazarbayev, care a condus țara de la declararea independenței și până în 2019. Nazarbayev a fost numit apoi în funcția de șef al Consiliului de Securitate, dar a fost demis ulterior de către președintele țării, într-o încercare de a potoli revoltele.

Noutăţile partenerilor

comentarii: