image
Sursa foto: jurnal.md

Audieri publice la Parlament pe marginea proiectului care prevede facilitarea confiscării averilor acumulate prin corupție

La Parlamentul Republicii Moldova au avut loc audieri publice pe marginea proiectului de lege care prevede punerea în aplicare a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție.

Audierile au fost organizate de  Comisia juridică, numiri și imunități.

Discuția s-a axat pe propunerile de redactare a proiectului de lege, înainte de a fi propus spre aprobare în lectură finală în plenul Parlamentului, dar și despre infracțiunile asupra cărora va putea fi aplicată confiscarea extinsă. La audieri au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, Curții Supreme de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție și ai Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale.

Inițiativa legislativă de modificare a Codului penal aparține Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și a fost votată de Parlament în prima lectură. Proiectul de lege prevede completarea Codului penal, astfel încât să fie posibilă confiscarea bunurilor, care au fost transferate de condamnat către terți pentru a evita confiscarea, precum și confiscarea bunurilor în absența acuzatului, în cazul decesului sau în cazul în care acesta nu  se  prezintă  în  instanța  de  judecată.

Confiscarea extinsă se va dispune în cazurile în care valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată depăşeşte suma de 20 de salarii medii pe economie față de veniturile dobândite licit de aceasta, iar persoana condamnată nu poate prezenta dovezi că bunurile respective sunt dobândite pe alte căi decât cele ilegale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: