Breaking News

image
Sursa foto: vscunitech.md

Lubrifiază corect rulmenții! Totul despre lubrifierea rulmenților

Lubrifierea rulmenților reprezintă o etapă tehnologică relevantă pentru lucrul corect și corespunzător al detaliilor, astfel încât să aibă o durată îndelungată de exploatare. Alegerea lubrifiantului utilizat, de tip ulei sau unsoare, trebuie să fie concentrată pe calitatea acestuia, dar și pe cantitatea necesară. Nu putem să omitem faptul că lipsa lubrifiantului duce la apariția unui zgomot produs de rulment în procesul utilizării, iar, de fapt, acest lucru anunță despre o uzură și o distrugere precoce a utilajului.

În cele ce urmează, împreună cu specialiștii companiei VSC Uunitech, am creat un ghid care include toată informația necesară despre lubrifierea rulmenților. Aplicând aceste reguli veți putea păstra intacți rulmenții și veți exploata utilajul corespunzător.

1. Care sunt motivele distrugerii rulmenților?

În această ordine de idei, rulmenții se deteriorează din cauza:

● lipsei de lubrifiant sau cantitatea insuficientă aplicată;

● utilizarea unui lubrifiant de proastă calitate sau care în perioada de păstrare nu a fost ținut în condițiile prescrise de producător;

● contaminare cu particule solide;

● defecte de montaj.

2. Ce trebuie să știm despre ungerea rulmenților cu lubrifiant?

După cum vă spuneam anterior, procesul de ungere a rulmenților cu lubrifiant asigură durata acestora îndelungată de funcționare și de exploatare. Prin urmare, aplicarea lubrifiantului trebuie să efectuată prin ungerea cu o cantitate optimă, prescrisă de producători, care să acopere corpurile de rostogolire și căile de rulaj a celor două inele, interior și exterior, pentru ca astfel să se permită evitarea contactului direct a suprafețelor de oțel.

3. Care este rolul lubrifiantului?

Aplicarea corectă a unui lubrifiant oferă următoarele avantaje:

● Evită coroziunea rulmentului în procesul funcționării acestuia;

● Împrăștie sau repartizează căldura. Acest avantaj este disponibil în cazul în care lubrifiantul este ulei;

● Curăță de eventuale particule care nimeresc pe suprafețele rulmentului;

● Diminuează zgomotul și vibrațiile din timpul utilizării rulmenților.

4. Ce tipuri de lubrifianți există și de care alegem?

Pe piață sunt disponibile trei categorii de lubrifianți:

- de tip ulei;

- de tip unsoare;

- de tip unsoare solidă.

Când alegem un lubrifiant, ținem cont de următoarele criterii:

1) Criteriul de turație. Factorul de turație sub 500.000 permite utilizarea lubrifianți solizi, iar tot ce este peste 500.000 se recomandă utilizarea vaselinelor și uleiurilor. Unii producători chiar creează vaseline speciale pentru turații mari.

2) Criteriul temperaturii. Dacă temperatura e joasă – se utilizează vaselinele.

3) Criteriul mediului extern. Dacă rulmentul ajunge în contact cu apa, atunci se recomandă vaselinele rezistente, dacă este afectat de presiune în vacuum - utilizăm lubrifianți de tip uscat.

4) Criteriul construcției. Dacă avem un rulment în poziție verticală, utilizăm vaseline consistente, dacă este nevoie de răcirea rulmentului – apelăm la ulei.

Vrei să găsești cei mai buni rulmenți din Chișinău pentru afacerea ta? Atunci apelează la echipa VSC Unitech. La noi găsiți vaselină pentru rulmenți, rulmenți SKF la preț accesibil și soluții eficiente pentru ungerea rulmenților. Astfel utilajele tale vor lucra ca ceasurile elvețiene!

Noutăţile partenerilor

comentarii: