image
Sursa foto: Foto: Nadejda Roscovanu

Un deputat, un procuror, un vicepreședinte de raion, un viceprimar de municipiu și opt primari vizați în procedurile ANI

Inspectoratul de integritate al ANI a pornit o cauză contravențională pe numele unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova pentru faptul că nu a prezentat informații în cadrul unui control inițiat în privința acestuia. La fel au fost inițiate controale în privința a opt primari din diferite raioane al RM.

În perioada 19-23 octombrie, Inspectoratul de integritate al ANI a pornit o cauză contravențională pe numele unui deputat din Parlamentul RM. La fel, alte două cauze contravenționale au fost inițiate în privința vicepreședintelui raionului Edineț și a unui fost primar al orașului Sângerei pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale. Inspectorii de integritate au întocmit un proces verbal pentru nedepunerea/depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către un procuror al Procuraturii Vulcănești. În aceeași perioadă, au fost inițiate controale în privința unui viceprimar de Bălți și opt primari din raioanele Râșcani, Cantemir, Fălești, Rezina, Edineț, Drochia, Nisporeni, Telenești. De asemenea, au fost aplicate amenzi în sumă totală de 13750 lei.

Mai multe detalii despre încălcările admise de toți subiecții, vedeți în următoarea informație:

Au fost inițiate în total 14 controale:

Avere– Primarul din Alexandrești, raionul Râșcani, un consilier raional Cantemir;

Conflict de interese – Directorul unui azil din Leova, consilier din municipiul Comrat, primarul din Bleșteni, raionul Edineț, primarul din Mateuți, raionul Rezina, primarul din Călugăr, raionul Fălești, primarul din Pervomaisc din raionul Drochia, primarul Ciorești din raionul Nisporeni, primarul dn Bănești raionul Telenești, consilier al Consiliului local Bulboaca din Anenii Noi, directorul unui gimnaziu din raionul Telenești, directorul unei grădinițe din raionul Telenești;

Incompatibilități – Un viceprimar al municipiului Bălți.

Au fost pornite în total 5 cauze contravenționale pentru:

Împedicarea activității ANI – Un deputat din Parlamentul Republicii Moldova;

Nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale – Un vicepreședinte al raionului Edineț, un fost primar al orașului Sîngerei, un director de azil din Leova, un director de gimnaziu din raionul Drochia.

Au fost întocmite 3 procese verbale cu privire la contravenție:

Nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale – Un procuror din Procuratura Vulcănești, un director de gimnaziu din raionul Glodeni;

Împedicarea activității ANI – o persoană juridică.

A fost emis un act de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese de către un primar din raionul Telenești.

Prin sistemul „e-Integritate” au fost repartizate inspectorilor 15 de sesizări spre examinare.

Au fost eliberate 2 de Certificate de Integritate;

Direcția juridică a ANI a reprezentat instituția în 17 ședinte de judecată referitoare la actele de constatare emise de către inspectorii de integritate.

Inspectoratul de Integritate a soluționat două conflicte de interese, declarate de subiecți și a participat în 10 ședinte de judecată pe procese contravenționale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: