image
Sursa foto: profitconfidential.com

Economia globală intră în cea mai profundă RECESIUNE de după al II-lea Război Mondial

Economia mondială se va contracta cu 5,2% în 2020, avertizează Banca Mondială. Țările dezvoltate vor fi semnificativ mai afectate decât cele emergente, iar economia Zonei Euro va înregistra cea mai mare scădere – peste 9%.

În ultimul raport asupra economiei globale, Banca Mondială susține că este de așteptat ca economiile dezvoltate să se contracte, în medie, cu 7%, în acest an.

Economiile emergente (în curs de dezvoltare) vor scădea pe medie cu 2,5%, dar aceasta ar fi prima contracție economică din 1960 (de când sunt disponibile date). Astfel, economia SUA ar urma să scadă cu 6,1%, cea a Zonei Euro cu peste 9%, în timp ce China va rămâne pe o creștere mică, de doar 1%.

În termeni de PIB/capita (raportată la populație, în prețuri curente) recesiunea globală va fi cea mai profundă de la finalul celui de-al doilea război mondial.

Instituția financiară precizează că a luat în calcul un scenariu optimist, în care restricțiile cauzate de pandemie vor fi eliminate începând cu finalul lunii iunie, scrie Biziday.ro.

Într-un secenariu pesimist, în care un al doilea val ar impune încă trei luni de carantină în acest an, economia mondială ar înregistra o scădere de 8%.

Estimarea făcută de Banca Mondială este mult mai severă decât cea prezentată în aprilie de FMI, care anticipa o contracție a economiei globale de 3%. Ca rezultat al scăderii economice, între 70 și 100 de milioane de oameni vor fi împinși în sărăcie extremă (cu venituri de sub o liră sterlină pe zi).

Noutăţile partenerilor

comentarii: