image
Sursa foto: jurnaltv.md

VIDEO // Un sistem plutitor de colectare a deșeurilor, instalat pe râul Răut

Un sistem plutitor de colectare a deșeurilor a fost instalat pe râul Răut, în apropiere de complexul Orheiul Vechi. Directorul rezervației naturale susține că acest sistem este absolut necesar mai ales vara, când numărul turiștilor crește simțitor. Locuitorii din apropiere afirmă că râul devine mai poluat pe an ce trece, iar acest colector de deșeuri este o salvare.

„Sistemul este la prima vedere simplu. Sunt două țevi de plastic, ancorate cu greutăți pe fundul râului Răut. O plasă care colectează deșeurile direcționate de către aceste țevi. Deșeurile sunt scoase și transmise la stațiile de sortare și reciclare”, a spus directorul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, Ion Ciobanu.

Sistemul poate colecta deșeuri care plutesc pe o suprafață de doi kilometri, precizează Ion Ciobanu.

„Deocamdată, este curățit odată pe săptămână. Sunt momente în care este curățit și de două ori pe săptămână. Cantitatea de deșeuri nu este atât de mare. Totuși, pe parcursul acestor luni au fost colectate, împreună cu deșeurile degradabile, trei tone de gunoaie care pluteau pe suprafața apei”, a mai spus directorul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

Oamenii din localitatea Butuceni spun că sunt îngrijorați de starea râului Răut și sunt siguri că un astfel de sistem va face numai bine.

Sistemul a fost instalat în luna septembrie trecut și face parte dintr-un proiect internațional, cu o valoare de peste 900 de mii de euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: