image
Sursa foto: USATODAY.com

Plățile cu carduri emise în Republica Moldova se dublează la fiecare doi ani // GRAFIC

Volumul plăților cu cardul efectuate de cetățenii Republicii Moldova se dublează la fiecare doi ani, iar în 2018 au ajuns la 12,3 miliarde lei, cea ce impune de urgență necesitatea creării unui Sistem Național de Plăți, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță.

Până în 2016 au dominat plățile cu cardul efectuate de moldoveni peste hotarele țării, iar în ultimii trei ani, datorită faptului că plățile cu cardul în Moldova cresc de 1,5 - 2 ori mai rapid decât cele realizate peste hotarele țării, plățile din interiorul țării le depășesc pe cele din străinătate.

Anul trecut, moldovenii au făcut tranzacții folosind cardul în valoare de 7 miliarde de lei, dublu față de acum doi ani și de zece ori mai mult comparativ cu acum șapte ani.

„Din acest motiv devine imperativ crearea unii Sistem Național de Plăți, deoarece este inoportună achitarea unor comisioane spre Sisteme de peste hotarele țării în condițiile când deja 60% din tranzacții sunt în interiorul țării. Astfel toate cardurile bancare emise de băncile din Republica Moldova trebuie să aibă două sisteme de plăți, 1) cel național pentru achitările cu cardul în interiorul Moldovei 2) unul din sistemele Internaționale pentru achitările cu cardul peste hotarele țării”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Pentru utilizatorii de carduri acest lucru nu va fi simțit nici într-un fel, dar pentru agenții economici înseamnă reducerea comisioanelor și încurajarea lor spre efectuarea tranzacțiilor cu cardul, în defavoarea tranzacțiilor în numerar, argumentează expertul economic.

Anume comisioanele ridicate la efectuarea plăților cu cardul sunt subiectul de nemulțumire a agenților economici, față de obligativitatea de a procura acest serviciu de la bănci. Ori statul prin lege a obligat agenții economici să procure un serviciu de la bănci. În acest caz ține de obligația statului să întreprindă toate măsurile necesare pentru ca plata pentru acest serviciu obligatoriu să fie corectă și în măsura posibilităților cât mai mică posibil.

cardcard

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: