image
Sursa foto: chisinau.md

Lemnul de foc, noul aur al Europei; Statele fac eforturi să limiteze prețul înaintea iernii

Invazia Rusiei în Ucraina a bulversat piețele globale de energie și a forțat consumatorii să reducă în mod excepțional consumul pentru a compensa creșterea bruscă a costurilor energiei. În apropierea iernii, țările din Europa se confruntă cu o realitate crudă de raționalizare, furt și dependență de lemn.

În Europa, costurile energiei au crescut cu până la 1.000% de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Înaintea iernii, Uniunea Europeană s-a grăbit să asigure stocarea energiei, promițând în același timp că va oferi asistență guvernamentală pentru a contracara creșterea substanțială a costurilor pentru consumatori.

Pentru că, în esență, au făcut cale întoarsă în ceea ce privește energia, analiști citați de Washington Post se așteaptă la o creștere a sărăciei și a datoriei guvernamentale, alături de efecte negative suplimentare asupra mediului, scrie impact.ro.

Locuitorii unei suburbii din afara Varșoviei au declarat acum pot simți mirosul de gunoi ars în fiecare zi, în timp ce unele orașe observă că se ridică mai puține gunoaie.

„Observăm o scădere semnificativă a colectării gunoiului, în special când vine vorba de materiale care, cel puțin teoretic, ar putea fi potrivite pentru ardere, cum ar fi hârtia, cartonul și ambalajele”, a declarat primarul unui oraș pentru presa poloneză.

În urma invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, Uniunea Europeană a interzis cărbunele rusesc, ceea ce a afectat în special Polonia, din cauza dependenței sale de cărbune.

Sondajele arată că 60% dintre familiile poloneze nu au suficient cărbune pentru a trece iarna, în ciuda faptului că polonezii s-au grăbit să se aprovizioneze înainte de intrarea în vigoare a interdicției, în august.

Costul gazelor naturale a crescut, de asemenea, în timp ce Rusia întrerupe livrările către Europa, iar oficialii acuză Moscova că armează energia.

Guvernul român a pus o restricție la prețul lemnului de foc de 400 de lei pe metru cub și 2.000 de lei pentru fiecare tonă de peleți de lemn.

România a plafonat tarifele la gaze și electricitate pentru a diminua scumpirea care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina.

Utilizarea lemnului de foc ca alternativă ieftină la alte forme de încălzire a crescut în România, iar națiunea și-a încurajat populația să facă acest lucru cu mult înainte de începerea conflictului din Ucraina.

Și Grecia privește către limitarea profiturilor excesive pe piața combustibililor solizi, cum ar fi lemnul de foc și peleții de lemn. Ministrul Dezvoltării elen a depus săptămâna trecută un amendament care introduce măsuri administrative care plafonează marjele brute de profit ale întreprinderilor din lanțul de aprovizionare pentru acest sector și de monitorizare a livrărilor. El a cerut firmelor să funcționeze cu o marjă de profit egală cu cea de dinainte de noiembrie 2021.

Multe locuințe din Europa folosesc lemnele de foc ca sursă alternativă de încălzire în această iarnă, în condițiile în care prețurile la gaz și electricitate continuă să crească. Persoanele cele mai vulnerabile, care depind în mod frecvent de încălzirea cu lemne, riscă să rămână fără căldură în această iarnă din cauza creșterii cererii și a reducerilor de aprovizionare din Rusia.

Potrivit unui reprezentant al Bioenergy Europe, „În ceea ce privește lemnul pentru energie, majoritatea statelor membre ale UE suferă de penurie, iar costurile peleților s-au triplat de aproximativ 2,5 ori în țări precum Germania și Belgia.”

În plus, asociația comercială susține că majorarea prețurilor la energie i-a determinat pe mulți cetățeni din UE să aleagă această sursă de energie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: