image
Sursa foto: jurnal.md

Olesea Stamate recunoaște existența „deficiențelor” la verificarea integrității candidaților la funcția de procuror general

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anunțat joi, la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, că „foarte curând” vor fi făcute publice punctajele obținute, în cadrul comisiei, de fiecare candidat la funcția de procuror general.

Iar astăzi, ministra a anunțat că rezultatele preliminare anunțate de comisia pentru preselecția candidatului pentru funcția de procuror general vor fi REEVALUATE.

Concursul a generat un val de critici la adresa Olesei Stamate din partea internauților după ce comisia l-a exclus din cursă pe favoritul publicului Ștefan Gligor. Asta chiar dacă Stamate a confirmat că a votat, ca membru al comisiei de concurs, anume pentru Gligor.

Ea a recunoscut în cadrul emisiunii că, „în ceea ce privește verificarea integrității candidaților, comisia s-a confruntat cu cea mai mare deficiență”: „Nu comisia de concurs trebuia să se ocupe de verificarea integrității candidaților, ci Autoritatea Națională de Integritate, care este plătită din bani publici ca să facă anume asta. ANI trebuia să ne furnizeze nouă informația. Noi am solicitat de la ANI declarațiile nehașurate ale candidaților, iar ANI a refuzat să ni le dea. Au spus că sunt date cu caracter personal”, a explicat ministrul Justiției.

Ea a aflat abia de la prezentatorul emisiunii că unul dintre candidații la funcția de procuror general, ex-deputatul PDM Alexandr Stoianoglo, a donat PDM, în campania pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, 100 de mii de lei deși a avut, în perioada 2008-2009, venituri declarate de numai 48.756.

În cadrul emisiunii a intervenit cu precizări, în privința averii, și Oleg Crîșmaru, un alt candidat care a trecut de comisia de concurs. Potrivit informațiilor apărute în presă, acesta deține 7 terenuri agricole, un apartament, casă și alte bunuri. Crîșmaru susține că jurnaliștii au exagerat și a explicat: „Sunt 7 terenuri agricole mici și au fost dobândite prin moștenire. Acele terenuri reprezintă cota de teren moștenită de tatăl meu. Valoarea lor totală este 12 mii de lei. Casa din sat, de asemenea, am moștenit-o. Automobilul, remorca, un cont bancar – toate le-am primit moștenire de la tata. Apartamentul l-am obținut în 2005 și a fost procurat, în perioada studenției, de către părinți”.

A intervenit telefonic să dezmintă informațiile apărute în presă și candidatul Veaceslav Soltan. Presa l-a făcut responsabil de trucarea unei licitații în rezultatul căreia calculatoarele procurorilor ar fi fost dotate cu sistem Windows diferit de cel indicat în caietul de sarcini care avea drept obiectiv achiziția de programe licențiate Microsoft Windows și Microsoft Office. „Vă spun cu certitudine că nu am participat la acele licitații, nu am fost membru al grupului de achiziții. Cred că materialele care au apărut în presă provin din interiorul Procuraturii”, a spus el. Totodată Soltan susține că reprezentanții Companiei Microsoft Ucraina/Moldova au confirmat corectitudinea și conformitatea licențelor achiziționate pentru calculatoarele instituției.

În opinia lui Ștefan Gligor, la această etapă e nevoie de un control suplimentar în ceea ce privește veniturile și proprietățile unor candidați care au trecut etapa de preselecție și, „dacă se constată neconcordanțe, unul sau doi trebuie eliminați” până ca lista scurtă a candidaților să ajungă la Consiliul Superior al Procurorilor.

Ca și în cadrul audierilor la Comisie, Gligor a criticat dur procurorii care au tolerat abuzurile fostului regim ani la rând: „Avem sute de procurori lași care nu au ce căuta în sistem! Ei s-au ascuns în spatele legii, care nu înseamnă nimic pentru ei, la fel cum nu înseamnă nimic nici Codul lor de etică profesională. Ei le percep ca hârtie, maculatură. Nici nu l-au citit”, a menționat Gligor.

El i-a transmis un mesaj cu subânțelesuri și consilierului prezidențial Ion Chicu, care a menționat că „toată zarva în jurul acestui concurs este din cauza neaccederii în lista scurtă a unui candidat” (a lui Ștefan Gligor – n.n.)... Potrivit lui Chicu, problema nu constă în modul cum a fost organizat concursul, ci „în dorința unora de a folosi aceste concursuri pentru a promova oamenii săi”.

„Dl Chicu are dreptul la opinie și eu mi-am riscat capul ca el să aibă acest drept, pentru că, pe timpuri, nu prea îl auzeam cu opinii. Eu aș putea să spun doar o frază și dl Chicu nu va mai comenta prea mult. Dar nu vreau”, a menționat Gligor.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită aici:

Noutăţile partenerilor

comentarii: