image
Sursa foto: eflowinstitute.com

Stat membru al Uniunii Europene care a intrat în RECESIUNE economică

Italia a căzut în recesiune la sfârșitul anului 2018, după un an de turbulențe politice, costuri mai mari ale împrumuturilor și tensiuni fiscale care au afectat economia.

Producția a scăzut cu 0,2% în cele trei luni până în decembrie, după un declin de 0,1% în trimestrul precedent, a comunicat joi agenția de statistică a acestei țări, ISTAT. Contracția de la sfârșitul anului a fost mai mare decât era de așteptat și va exercita presiuni suplimentare asupra guvernului de coaliție, potrivit Bloomberg citat de Digi24.

A fost anticipată o contracție, mai ales după ce premierul Giuseppe Conte a declarat miercuri că se așteaptă ca scăderea PIB-ului în al patrulea trimestru.

Cifre separate au arătat că economia zonei euro a crescut cu 0,2% la sfârșitul anului 2018, ajungând la cea înregistrată în trimestrul anterior, dar mai lent decât ritmul înregistrat în prima jumătate a anului.

Euro s-a schimbat puțin față de dolar, la 1,1481 dolari la ora 11 la Roma. Investitorii au urmărit cu fermitate performanța economică a Italiei după luni de negocieri cu Uniunea Europeană asupra bugetului guvernului care a împins randamentele obligațiunilor. În timp ce recesiunea se poate dovedi de scurtă durată, veștile proaste pot fi un test al piețelor privind programul de expansiune economică a Guvernului pentru 2019.

Valorile economiei italiene pentru al patrulea trimestru sunt mai slabe decât prognoza mediană de 0,1%. ISTAT a învinuit în parte o "înrăutățire marcată" în afacerile din industrie și a declarat că activitatea serviciilor a stagnat.

Economia a crescut cu 0,1% față de același trimestru al anului 2017, în timp ce creșterea pe tot parcursul anului a fost de 0,8%, ajustat cu numărul de zile lucrate.

Atât Banca Italiei, cât și Fondul Monetar Internațional prevăd o creștere de 0,6% din PIB în Italia în acest an, mai puțin de jumătate din ritmul prognozat al zonei Euro. În Spania, economia a înregistrat o creștere de 0,7% în al patrulea trimestru, potrivit cifrelor publicate joi dimineață.

Roma și Bruxelles au convenit asupra unui plan de cheltuieli revizuit ca urmare a tensiunilor dintre cele două părți. Aceasta a inclus un obiectiv mai mic al deficitului de 2019, în timp ce Italia a menținut o vârstă mai mică de pensionare pentru unii lucrători și sprijin pentru cei săraci.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: