image
Sursa foto: privesc.eu

HoReCa cere deschiderea localurilor și demisia șefului ANSP, Nicolae Furtună

Piața Marii Adunări Naționale a fost plină astăzi de proprietari și angajați ai sectorului HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), care au ieșit la un nou protest. Ei au cerut deschiderea localurilor de alimentație publică cât mai curând. Totodată, și-au exprimat nemulțumirea față de decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică de a permite localurilor să funcționeze cu respectarea distanței de 1,5-2 metri între clienți.

Participanții la protest au purtat măști, mănuși și au respectat distanța între ei de cel puțin un metru, transmite IPN. Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), a dat asigurări că HoReCa poate respecta regulile impuse, doar că are nevoie de susținere. „Avem nevoie de susținerea autorităților pentru a relansa activitățile noastre economice, pentur a putea onora salariile și pentru a putea hrăni oamenii, așa cum putem noi, gustos, nu cu borș de stat, dar cu borș de HoReCa”, a spus Aneta Zasavițchi.

Dumitru Cebotarescu, antreprenor, i-a îndemnat pe cei din conducere să le plătească salarii pentru cât timp stau acasă, în contextul în care toți salariații care contribuie la buget le plătesc salarii guvernanților.

Manifestanții au cerut demisia directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, care, potrivit lor, nu poate înțelege situația proastă în care se află cei din sectorul HoReCa. „Cerem demisia acestui semi-businesman și doctor. Jos Furtună!”, a strigat un protestatar.

La începutul acestei săptămâni, Nicolae Furtună, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că serviciile HoReCa nu vor putea să își reia activitatea din 15 iunie dacă numărul cazurilor de COVID-19 nu va scădea. Asta chiar dacă a existat mai devreme o decizie a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică.

Antreprenorii dau asigurări că sunt capabili și sunt gata să aibă grijă de sănătatea clienților lor. Localurile trebuie să se deschidă pentru că angajații au nevoie de un loc de muncă pentru a-și câștiga existența, mai transmite IPN.

Reprezentanții sectorului HoReCa sunt la al treilea protest de acest fel. Ei spun că după ultimele două guvernarea nici măcar nu a venit cu o reacție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: