image
Sursa foto: Jurnal.md

„Cei de la 112 decid dacă medicul de la urgență trebuie să îmbrace combinezonul ori nu, altfel aveam mai puțini infectați”

Echipele de pe ambulanțele din raionul Căușeni sunt suprasolicitate, iar puținele cadre medicale care mai activează sunt într-o stare de mare încordare psihică. Despre aceasta ne-a informat un medic de la spitalul raional Căușeni. Situația s-a agravat după închiderea substației de asistență medicală urgentă la care s-a infectat întreg personalul medical, peste 25 persoane. Mai nou, de azi nu activează nici substația din satul Taraclia, unde un lucrător și soția acestuia au ajuns în spital, iar ceilalți șase angajați manifestă simptome și urmau să fie supuși azi testului la Covid-19.

„Dacă coordonatorii de pe regiune de la serviciul 112 ar fi decis ca echipele de pe ambulanțe să se apropie de fiecare pacient ca de o potențială sursă de infecție de Covid-19, situația epidemiologică în RM ar fi fost mult mai bună”, ne-a declarat sursa noastră.

Potrivit medicului, sunt mai mulți medici coordonatori, responsabili pe regiuni, la serviciul 112 care se schimbă de la o tură la alta. De la începutul epidemiei și până în prezent ei au decis în funcție de apelul pe care îl primesc dacă este vorba de un caz de Covid-19 și echipajele de la urgență trebuie să se îmbrace corespunzător ori nu.

„Bolnavul poate avea o problemă cardiacă ori neurologică și în același timp să fie infectat. Medicul coordonator pe regiune de la 112 decide când primește apelul că e vorba de o simplă răceală, sau de o infecție cu Covid-19. Dacă echipajelor de pe ambulanțe nu li se cerea ca într-o situație să îmbrace combinezonul, iar în alta nu, și li s-ar fi cerut din start să se apropie de fiecare pacient care se adresa după ajutor medical, indiferent de patologie, ca de o potențială sursă de infectare, substația de urgență de la Căușeni nu ar fi fost închisă, nici cea din satul Taraclia. Nu am fi avut medici și felceri bolnavi. Avem cazuri în care unii și-au infectat familiile. Dacă erau protejați medicii, lucrătorii medicali, situația epidemiologică în RM ar fi fost mult mai bună”, ne-a spus medicul de la Căușeni.

O doamnă de la secția de primire a spitalului din Căușeni ne-a confirmat că puținele ambulanțe din subdiviziuniele sătești, din Căinari și Tocuz, sunt suprasolicitate.

„Bolnavii mai sunt aduși cu echipajele de la Ștefan Vodă, care și-au reluat activitatea, și de la Anenii Noi. Atât medicii, cât și felcerii, însă sunt foarte tensionați. De azi nu activează substația de la Taraclia, din cauza infectării personalului de acolo. Noi suntem echipați corespunzător, ieșim în măști, combinezoane. Echipajele de pe ambulanțe se echipează doar dacă li se spune că e un potențial risc de Covid-19. Dar dacă omul are diabet și în același timp manifestă o răceală, cum să știi că are ori nu Covid-19? Aici îi trimitem la secția de triere, dar până aici el este adus de echipajele de pe ambulanță care în continuare sunt foarte expuși riscului”, ne spune angajata spitalului din Căușeni.

Șefa de la Centrul de sănătate din satul Taraclia ne-a confirmat că și angajații de la substația de urgență din acest sat s-au infectat cu Covid-19.

„Am fost informați că azi vor trece toți testul. Avem un caz în care soțul, șofer de ambulanță, și soția sa, soră medicală, s-au îmbolnăvit. Dacă se confirmă că și ceilalți sunt infectați, nu mai știm în ce mod vor fi transportați bolnavii. În raion mai avem doar două subdiviziuni sătești de ambulanțe, la Tocuz și Căinari”, ne-a spus ea.

La rândul său, primarul de Taraclia, Vladimir Cucereavâi, a precizat că în localitate au infectați cu Covid-19 doar din rândul personalului medical.

„Cine ne va trata, cine ne va ajuta în caz de urgență, dacă nu știm să ne protejăm medicii? Așteptăm să li se facă azi testele celor de la substația noastră de urgență. Șase din șapte angajați manifestă simptome de Covid-19”, a regretat primarul.

Amintim că la momentul actual 635 de angajați ai sistemului medical din Republica Moldova au fost diagnosticați cu noul Covid-19, ceea ce reprezintă aproape un sfert din numărul total de cazuri, care a ajuns până la această oră la 2614.

Până în prezent au fost înregistrate cinci decese în rândul angajaților medicali.

Este vorba de medicul Ecaterina Litvinschi, originară din Cricova, mun. Chișinău.

Cel de-al doilea medic care și-a pierdut viața în lupta cu Covid-19 este Ludmila Caraion, medic la substația medicală urgentă din Soroca.

La 5 aprilie a decedat reputatul medic radiolog de la spitalul republican Valeriu Pripa.

Printre cei decedați este și cazul asistentei medicale, Lidia Lungu, din Albinețul Vechi, Fălești, care s-a infectat în timp ce trata o pacientă care la rândul ei a decedat de Covid-19 pe 5 aprilie.

Sâmbătă, 19 aprilie, a decedat șeful secției chirurgie de la spitalul din Orhei, Ion Șiman.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: