image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

ABUZ de mari proporții: Ministerul de Interne a ANTEDATAT documentele de expulzare a cetățenilor turci

Biroul de Migrație și Azil (BMA) din cadrul Ministerului de Interne nu a spus adevărul în legătură cu implicarea sa în operațiunea de expulzare a celor șapte profesori turci din rețeaua liceelor Orizont. Portalul Anticoruptie.md a intrat în posesia unor documente care arată că instituția publică ar fi perfectat documentele cu dată din urmă, pentru a acoperi ilegalitățile comise de autoritățile de la Chișinău la expulzarea și transmiterea celor șapte profesori autorităților turcești.

La o zi după expulzarea cetățenilor turci din R. Moldova, BMA preciza că instituția nu a fost implicată în acest caz. „Biroul nu a participat. Instituția care s-a ocupat de acest caz nu suntem noi”, a declarat Olga Poalelungi pentru deschide.md. Ea a mai fost întrebată și care este procedura standard în astfel de cazuri. „Sunt mai multe proceduri care sunt aplicate în astfel de cazuri pentru a declara o persoană indezirabilă. Ca regulă, ei sunt însoțiți de colaboratorii biroului, dar în acest caz nu știu care procedură a fost aplicată”.

Documentele intrate în posesia portalului Anticoruptie.md dovedesc contrariul și anume că BMA fie a știut de la bun început despre operațiune, așa cum o arată data de pe document de 5 și 6 septembrie, fie a comis o ilegalitate și a emis aceste acte ulterior epulzării. Mai precis, le-a antedatat.

Au primit înștiințarea de expulzare pe 11 septembrie

Cert este că familia unuia dintre profesorii turci expulzați recent din R. Moldova, Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, a primit aceste documente de la BMA din cadrul Ministerului de Interne, pe care noi le prezentăm în exclusivitate, abia pe data de 11 septembrie.

Decizia numărul 574 a BMA din 5 septembrie precizează clar următoarele: „În conformitate cu prevedirile articolului 55 al Legii nr. 200 din 16.09.2010 privind regimul străinilor, decid: De declarat cetățeanul Turciei, RIZA DOGAN, persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani”, se arată în prima decizie trimisă tocmai pe 11 septembrie familiei lui Riza Dogan.

Un al doilea document, de pe 6 septembrie, chiar din ziua expulzării, cu numărul de înregistrare nr.5/1-2 – 5091 scrie despre același lucru și este semnat de directorul BMA, Olga Poalelungi, aceeași persoană care declara pe 7 septembrie că instituția pe care o conduce nu a fost implicată în acest proces.

Mai mult, Riza Dogan avea un permis de ședere provizorie valabil pe cinci ani în R. Moldova, document care expira în februarie 2022.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: