image
Sursa foto: jurnal.md

Fermierii cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu scumpirea uleiului; Cele patru solicitări înaintate

Mai mulți fermieri, membri ai Asociației Forța Fermierilor, se declară îngrijorați de ultimele scumpiri pe piața uleiului vegetal și cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit lor, aceste evoluții reprezintă „fie abuz de poziție dominantă al unui procesator, fie acordul de cartel din partea rețelelor mari de comerț”.

„Acest fenomen periculos s-a produs în condițiile micșorării vertiginoase a prețurilor la floarea soarelui în ultimele luni în rezultatul importului masiv a materiei prime din Ucraina la prețuri reduse. Ultimul caz a demonstrat elocvent vulnerabilitatea alimentară a Moldovei de numărul mic de companii, controlate preponderent din afară țării, inclusiv din zone offshore. Pe fundalul crizei alimentare mondiale așteptate în timpul apropiat, riscurile pentru țara noastră cresc enorm. În Republica Moldova domeniile de păstrare, transportare și export a cerealelor și culturilor oleaginoase, precum și procesarea anumitor produselor agricole, sunt controlate de un sîngur agent economic cu multiple întreprinderi afiliate, înregistrate în zonele, unde nu sunt respectate standardele internaționale de transparență financiară”, se spune în declarația Asociației.

Potrivit fermierilor, se atestă acțiuni abuzive și concertate ale unor grupuri înguste de companii care câștigă supraprofituri din contul producătorilor agricoli și populației.

„În ultimii ani se atestă o expansiunea alarmantă a căteva agroholdinguri, care deja dețin zeci de mii de hectare de terenuri agricole și intenționează să controleze și procesul de producere în agricultură și distrugerea satelor noastre”, mai susțin fermierii.

În context, Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării modificării Strategiei Securității Alimentare, care ar include obligatoriu următoarele componente:

1. Interzicerea existenței pozițiilor dominante în sectoarele producerii, păstrării, procesării și comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie.

2. Modificarea imediată a legislației protecției concurenței prin introducerea unor proceduri prioritare și reduse în timp în vederea investigării abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele agroalimentare și dublarea amenzilor pentru aceste încalcări.

3. Subvenționarea exclusivă a fermierilor mici și mijlocii și cooperativelor acestora în scopuri creșterii, păstrării și procesării culturilor strategice pentru securitatea alimentară.

4. Interzicerea companiilor controlate direct sau indirect din offshore-uri să arendeze terenuri agricole în Republica Moldova.

5. Extinderea rezervelor de stat prin procurarea de la producătorii autohtoni a cantităților necesare de grău, porumb, ulei vegetal și zahăr în vederea asigurării securității alimentare în perioada de un an.

Noutăţile partenerilor

comentarii: