image
Sursa foto: colaj Moldova Curată

Grefierul care a schimbat numele Plahotniuc cu Filat în dosarul Platon a scăpat de sancțiune // DOC

Eugeniu Garbuz, grefierul de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) care a înlocuit numele „Plahotniuc” cu „Filat” în procesul-verbal de audiere a lui Veaceslav Platon nu a fost sancționat. Președintele instanței a motivat că sancțiunea disciplinară nu poate fi aplicată, deoarece de la data săvârșirii abaterii disciplinare a expirat termenul de prescripție.

Cu un an în urmă, în luna august 2017, avocații lui Veaceslav Platon declarau pentru presă că în instanță clientul lor a depus mărturii în care spune că beneficiarul miliardului furat este Vladimir Plahotniuc, iar în procesul-verbal al ședinței era menționat numele ”Filat”. ”Organul de urmărire penală nici nu a încercat să facă lumină pe cazul dat. Luarea unui credit nu este o încălcare de lege, este un fapt legal. Banii luați în credit s-au întors în aceeași zi sau cel târziu în a doua zi. Domnul Filat a fost beneficiarul final al tuturor banilor”, scrie Moldova Curată.

În luna decembrie 2017, portalul Moldova Curată a cerut de la Judecătoria Chișinău o explicație privind măsurile luate de instituție în privința erorii comise de către grefierul Eugeniu Garbuz. Într-un răspuns semnat de către Dorin Dulghieru, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani), se spune: ”grefierul Garbuz Eugeniu a depus explicații și, totodată, în privința acestuia a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Judecătoriei Chișinău pentru inițierea procedurii de constatare în acțiunile ultimului a abaterii disciplinare. Despre rezultatele examinării veți fi informată suplimentar”.

Un an de (ne)dreptate

În luna iunie curent, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu a expediat un alt răspuns prin care spune că grefierul nu a mai fost sancționat. ”Potrivit procesului-verbal din 11 mai 2018 al ședinței Comisiei de disciplină s-a decis că, în privința faptei comise de grefierul Garbuz Eugeniu și în temeiul articolului 59 alin. (2) din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, sancțiunea disciplinară nu poate fi aplicată, deoarece de la data săvârșirii abaterii disciplinare a expirat termenului de 6 luni”, este menționat în răspunsul semnat de Radu Țurcanu.

sancțiune grefiersancțiune grefier

Sancționare prin promovare la CSJ?

De conținutul unui proces-verbal al ședinței de judecată este responsabil atât grefierul, cât și președintele ședinței. Magistratul care a prezidat ședința de judecată când s-a admis această eroare a fost Victor Boico, el fiind și semnatarul documentului.

Moldova Curată a solicitat de la Judecătoria Chișinău să ne informeze dacă magistratul Victor Boico a fost sancționat disciplinar pentru eroarea admisă, însă încă nu am primit nici un răspuns.

Anul trecut, Victor Boico a fost președintele completului de judecată care l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare. La scurt timp însă, magistratul a fost promovat de CSM pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Moldova Curată

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: