image
Sursa foto: ria.ru

Imunitatea foştilor preşedinţi ruşi, extinsă la toate infracţiunile comise în timpul vieţii şi nu doar pe timpul mandatului

Imunitatea foştilor preşedinţi ai Rusiei urmează să fie extinsă la toate infracţiunile comise în timpul vieţii de către aceştia şi nu doar la cele comise în tmpul mandatului, prevede un proiect de lege trimis joi la aprobare în Parlamentul rus, relatează Reuters.

Proiectul de lege, publicat pe site-ul Guvernului, face parte din pachetul prevăzut în cadrul reformei constituţionale care, între altele, îi permite lui Vladimir Putin să candideze la preşedinţie din nou.

Acest proiect este atent analizat, în căutarea unor indicii cu privire la ceea ce plănuieşte Putin - care domină viaţa politică rusă de peste 20 de ani - să facă după ce-şi încheie actualul mandat, în 2024, scrie News.ro.

Foştii preşedinţi ruşi se bucură deja de imunitate pe viaţă cu privire la infracţiuni comise în timpul mandatului, potrivit legislaţiei adoptate în Rusia în timpul primului preşedinte din perioada postsovietică, Boris Elţîn, care i-a predat ştafeta lui Putin la începutul acestui secol.

Acest text îngreunează, de asemenea, ridicarea imunităţii extinse a foştilor preşedinţi.

Potrivit proiectului, Consiliul federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, revocă această imunitate, cu o majoritate zdrobitoare, în baza unor acuzaţii de trădare sau alte infracţiuni grave formulate de către Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului.

Pentru a deveni lege, proiectul este necesar să fie aprobat în Duma de Stat, în Consiliul federaţiei şi să fie promulgat de către Putin.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: