image
Sursa foto: jurnal.md

Expert economic: Efectele acestui război vor lovi direct în economia Republicii Moldova

Războiul din Ucraina va lovi direct economia din Republica Moldova, dacă acesta nu se va termina în curând, consideră directorul executiv al Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”, Igor Grigoriev, fost șef al Agenției Proprietății Publice.

„Efectele acestui război vor fi directe asupra economiei naționale. Marea majoritate a exporturilor de cereale, 60-70%, se efectua prin porturile din Ucraina. De la începutul războiului totul s-a închis. Sunt sigur că la Guvern deja se elaborează un plan strategic cu privire la ce trebuie de făcut, inclusiv incluziunea acestor refugiați care peste ceva timp vor avea nevoie de locuri de muncă. Povara este foarte mare. Din ceea ce văd la moment, acțiunile sunt destul de chibzuite și calculate”, a declarat Igor Grigoriev la „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Expertul economic a salutat restricțiile la importul de grâu și zahăr, dar în privința porumbului a menționat că este un exces de un milion de tone.

„În privința porumbului am avut discuții. Avem un exces de porumb. Am avut discuții cu Ministerul Agriculturii ca să deblocăm exportul de porumb. Avem un exces de un milion de tone. Producătorii pregăteau vânzarea acestui porumb pentru a începe lucrările de primăvară. La moment lucrurile s-au stopat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: