image
Sursa foto: Twitter

Al-Qaida revendică un atentat sinucigaş în rândul trupelor franceze şi ameninţă cu noi atacuri şi mai violente

Grupul de Susţinerea Islamului şi Muslmanilor (GSIM), o alianţă jihadistă din Sahel afiliată Al-Qaida, a revendicat un atentat sinucigaş în care au fost răniţi şase militari francezi, la 8 ianuarie, în Mali, într-un comunicat difuzat pe platforma sa de propagandă al-Zallaqa, relatează AFP.

Princiopala alianţă jihadistă în Sahel, GSIM - sau JNIM, acronimul său arab - denunţă presupuse morţi ale unor civili într-un recent atac aerian şi o continuare a prezenţei militare franceze în această subregiune.

Un combatant din cadrul grupării şi-a ”detonat vehiculul încărcat cu explozivi împotriva unui convoi al ocupanţilor francezi şi apostaţi din Mali, la Arbanda, în apropiere de frontiera cu Burkina Faso”, anunţă GSIM.

”Noi vrem să transmitem Guvernului şi poporului franceze că, indiferent care va fi forţa puterii de ocupaţie, ea nu va putea învinge voinţa poporului de a trăi liber. Dacă nu vă retrageţi, veţi asista la noi atacuri şi mai violente”, ameninţă gruparea.

Armata franceză a anunţat la 8 ianuarie că opt militari din cadrul Forţei sale antijihadiste Barkhane au fost răniţi în Mali, într-un atac sinucigaş cu un vehicul.

Acesta era cel de-al treilea atac de la sfârşitul lui decembrie vizând forţele franceze, după ce acestea au înregistrat cinci morţi în perioada respectivă, potrivit Statului Major al armatei franceze.

În 2020, Franţa a angajat 600 de militari suplimentari în Sahel, crescând-şi numărul oamenilor la 5.100.

Franţa examinează, în prezent, evoluţia acestui angajament.

Comandantul Barkhane, Marc Conruyt, a desemnat la sfârşitul lui noiembrie, în Camera inferioară a Parlamentului francez, GSIM drept ”inamicul cel mai periculos în Sahel”.

Cu un an mai înainte, gruparea Statul Islamic în Sahara Mare (EIGS) era desemnată inamicul numărul unu în această regiune.

Comunicatul GSIM a fost autentificat de centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: