„Astăzi voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din RM. Voi știți cum lucrează el? Nicicum! Avem protocoale bune, dar implementare proastă! Am să vă vorbesc astăzi despre două spitale, care eu consider că ar trebuie închise, unul din ele, parțial închis. Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 "S. Lazo" și Spitalul Clinic Municipal Nr.1! De ce? Pentru că acolo nu se face medicină! De ce? Pentru că acolo cu ce nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat AB! Pentru că acolo nu se respectă niciun protocol! De ce? Pentru ca administrația acestor spitale (directorii si vice-directorii) sunt cointeresați în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient, câți pacienți internați, ce diagnoză”, afirmă Mihai Stratulat.

Medicul afirmă că situația de la Spitalului Clinic Municipal „Nr. 1” este și mai dramatică.

„Au deschis încă o secție de patologie pentru nou-născuți, când au văzut ca prima secție aduce „ruble” la spital! Și vice-directorul pe pediatrie a spitalului sună zilnic în maternitate și anunță câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie "dabravolino-prenudidilno" sunt transferați copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa zisa "pneumonie", pentru a aduce bani spitalului? Am vorbit doar despre aceste două spitale, pentru că aici dezmățul este cel mai mare. Un pic mai bine stă la acest capitol Spitalul Clinic de copii „V. Ignatenco" și Centrul Mamei si al Copilului”, a mai spus Mihai Stratulat.

Nici conducerea spitalelor vizate și nici Compania Națională de Asigurări în Medicină nu au comentat deocamdată aceste acuzații.